Vi arbetar med det vi älskar!

Att arbeta med det vi älskar! Vad är ett arbete egentligen och vad är det värt? Det är inte alltid helt lätt att svara på, speciellt inte när ens arbete dessutom är ens stora intresse och livsstil. Det vi arbetar med idag hade vi ingen aning om att vi skulle syssla med för 10 år sedan. Vårt arbete och Farbror Grön har precis som våra odlingar växt fram. Vi har aldrig haft definitiva mål eller stirrat oss blinda på siffror. Vår väg har varit snirklig och många gånger oförutsägbar, men spännande och rolig. Vi har försökt att lyssna både på vårt förnuft och magskänslan och tror att det i kombination att vi är två personer som vill och kan resonera oss fram till det mesta, har varit oss till hjälp.

Under pandemin påbörjades ett helt nytt arbete hos oss, vi startade vi upp Farbror Grön Premium och började ta betalt för en del material på våran hemsida ( mycket är fortfarande gratis). Vi hade klurat på att göra något liknande ett par gånger tidigare men inte kommit till skott. Men när alla föreläsningar, kurser och aktiviteter ställdes in under pandemin blev vi tvungna att ta tag i att ta betalt för en del av det vi gör. Det var verkligen ett lyckokast och vi klarade oss genom pandemin tack vare vår prenumerationsdel, egenodlad mat, digitala föredrag och relativt låga utgifter och tack vare er! Du som prenumererar på Farbror Grön premium, gör verkligen vårt arbete möjligt.Vi känner sådan glädje för detta. Tusen tack!

Välkommen att kika på vårt utbud: Farbror Grön Premium / Prenumerationsförslag hittar du HÄR

Ju fler premium läsare vi får desto mer tid kan vi lägga på att producera intressanta artiklar.

Vi arbetar mer än heltid

Ibland händer det att någon följare på sociala medier uttrycker sin irritation över att behöva betala för att läsa våra långa artiklar på Farbror Grön premium. En del tycker att vi borde varna innan att det är en premium artikel. Hmm, ingen som klagat över de artiklar och recept och krönikor som är och har varit gratis under åren. Ofta plockar jag bara bort negativa kommentarer, men man får sig en tankeställare varje gång någon blir sur över att vi tar betalt, både tankar på vad ens arbete verkligen är värt och hur andra ser på det. Inte sällan börjar man fundera på vad de själva arbetar med eller om de jobbar helt gratis?

Både Theres och jag har arbetat med annat innan vi blev Farbror Grön på heltid, ja eller heltid, vad är det när man är odlingsinspiratör och egenföretagare. Heltid räcker föga för oss. Vi har så otroligt många arbetssysslor och områden som vi sysslar med. Eftersom vi är självhushållare och kreativa människor ända ut i fingerspetsarna, vill vi göra det mesta på egen hand, det känns ärligast så. Det vi inte redan kan vill vi lära oss och det utvecklar oss och alla områden vi har våra klåfingriga fingrar i.

Vi är så himla glada över att vi kan leva på det vi älskar och det vi är bra på. Vi belastar inte statens kista med vare sig bidrag eller projektpengar, vi gör det här själva och med din hjälp. Du som stöttar oss genom att bli premiumläsare hjälper oss verkligen att existera och att producera nytt material och att sprida det till fler.

Bli premiumläsare här: Premiumprenumerationer

Nu startar vi en blogg sa Theres, en ny väg tar sin början.

Redan från start när Theres och jag träffades odlade vi, hon i sin zinkbalja på hennes balkong i Västerås, och jag sedan många år tillbaka vid stugan i skogsträdgården. Det var när vi fick möjligheten att börja odla vid vår lägenhet i Västerås som allt hände, ja nästan samtidigt.

2012 började vi med vårt bloggande. ”Nu skapar jag en blogg”, sa Theres, ”så att du kan skriva om odlandet och allt matlagande du håller på med”. Att komma på ett bra namn till bloggen var inte det lättaste. När Theres föreslog Farbror Grön, kändes det helt okej. Men jag hade inte tid att skriva, så det var Theres som dokumenterade allt jag gjorde i början. Med tiden blev jag mer och mer intresserad och började skriva och fotografera. Jag ville sprida våra blogginlägg och delade dem på facebook i lite olika grupper. Fler och fler hittade till vår blogg.

Det ena ledde till det andra och törsten efter odlingskunskap var stor märkte vi. Vårt fokus blev att försöka skapa tydlig och lättillgängliga artiklar om odling i stort och smått. Varje fråga vi fick ledde till ett nytt uppslag till text. När jag fick förfrågningar om att föreläsa startade jag ett företag.

Våra olika karaktärer skapar arbetsfördelningen

Nu över 10 år senare sprider vi fortfarande odlingskunskap på olika sätt. Namnet Farbror Grön hade blivit något folk hade lätt att lägga på minnet märkte vi, så vi fortsatte med namnen trots att vi inte lägre endast var en ”farbror” som höll på, utan två personer. Arbetsfördelningen har vi skapat utifrån det vi gillar bäst. Det är jag som sköter föreläsningar, kurser och syns mer utåt. Theres gillar bättre att hålla sig i bakgrunden och är mer tekniskt intresserad, så hon har fortsatt fokusera på vår webbplats och dess utveckling. Innehållet på artiklar, böcker, kurser, föreläsningar och sociala medier skapar vi tillsammans. Det är mycket kunskap, tid, engagemang och energi som krävs.

För två år sedan bestämde vi oss för att öppna upp för längre och mer kunskapsdrypande artiklar på bloggen. Dessa har vi lagt bakom betalvägg av den enkla anledningen att de inte är av ”gratis”-karaktär. Just nu finns ett flertal:

 • Odla ätbart steg för steg – artiklar om olika ätbara växter
 • Problemlösning i trädgården – artiklar om skadedjur, sjukdomar och andra växtproblem
 • Johannes Trädgårdstankar – artiklar i krönika-format
 • Blommor i vår rabatt – blomporträtt
 • Lite blandade odlings artiklar

Varje månad fylls innehållet på med innehållsrika artiklar.

Som Premium-läsare får man tillgång till alla gamla och nya artiklar under den tid som man är prenumerant.

En vanlig syn, mitt emot varandra med varsin dator och kaffe.

Vi älskar att arbeta

Jag vet att det kan låta konstigt i en del människors öron men vi älskar att arbeta och att vara kreativa tillsammans. Vi somnar med instagram, vaknar med att skriva inlägg på bloggen, svarar på frågor och delar inlägg på facebook, hjälper ungarna med deras fröföretag och däremellan odlar vi, skriver böcker och lever. Vi har funnit ett flyt, ett sätt att arbeta som inte dränerar oss utan tvärton ger tillbaka. Kanske blir det så bra eftersom att vi kan släppa på pressen då och då, säga till varandra att nu fäller vi ihop datorena, lägger telefonen på hyllan för ett tag och gör något annat. Vid sidan av allt vi gör på sociala medier anordnar vi kurser, skriver åt olika magasin, samarbetar med några olika företag och är ute och föreläser. Mångfalden av sysslor gör även sitt för att ge energi och för att berikar våra liv.

Men framförallt tror jag att vårt arbetssätt, att göra det som känns rätt och riktigt och köra på glädje utan någon negativ press från någon annan är det mest välgörande. Hade vi inte arbetat på det här sättet hade det inte blivit hållbart för oss och vi hade antagligen slutat för länge sedan.

Bli premiumläsare: Premiumprenumerationer

Hur fungerar Farbror Grön Premium?

Farbror Grön Premium

Hur går det till att bli Premium-läsare?

Först går man som vanligt in på farbrorgron.se och sedan kan man hitta Farbror Grön Premium i menyn. Alla artiklar som finns på Premium är synliga för alla. Men när man ska klicka in och läsa upptäcker man en betalvägg. Därifrån kan man komma till de betalningsalternativ/prenumerationer man kan välja emellan.

Man kan också direkt i menyn välja att titta på prenumerationsalternativen och välja ett som passar. Efter att du har valt och fyllt i dina uppgifter, skickas en bekräftelse via mail. När det är klart loggar man in och börjar läsa.

Farbror Grön Premium
Här har vi tagit en bild av betalväggen

Hur loggar man in och får tillgång till Premium-innehållet?

Det finns minst två vägar att gå. När du skaffat din prenumeration och valt inlogg, kan du i menyn på farbrorgron.se under Farbror Grön Premium hitta Logga in. Genom att klicka där kommer du till wordpress inloggningssida.

Man kan också leta reda på en Premium-artikel. Om den har en betalvägg finns en klickbar knapp Logga in om det inte finns och du ser hela artikeln kan det bero på att du redan är inloggad eller att det är en vanligt kostnadsfritt inlägg du är inne på.

Farbror Grön Premium
Här har vi tagit en bild av menyn

Hur loggar man ut?

I menyn på farbrorgron.se under Farbror Grön Premium hittar man Logga ut. Där klickar man och så är man utloggad.

Vad menas med Mitt Premium-konto?

På sidan Mitt Premium-konto som finns i menyn på farbrorgron.se under Farbror Grön Premium, finner man uppgifter om sitt Premium-skap. Där kan du se vilken prenumeration du valt, uppdatera adress och betalningsinfo, samt byta lösenord.

Om jag inte lyckas?

Om du får problem med köp eller inloggning, hör av dig till kontakt@farbrorgron.se.

_________

Än en gång, tusen tack alla ni som redan följer oss och varmt välkomna alla nya prenumeranter på Farbror Grön Premium: Premium prenumerationer

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Vi arbetar med det vi älskar!”

 1. Självklart ska ni ta betalt för det ni gör! Ni båda inspirerar så mycket och delar med er av ovärdeliga tips eller varningar så vi ”andra odlingsamatörer slipper misslyckas med sätt ni redan testat osv. Alla goda recept dessutom som jag kommit att laga genom er! Tack för dem! Ni är toppen helt enkelt! Det finns alltid människor som har ”konstiga”synpunkter och vassa kommentarer, väldigt onödiga mestadels men jag tänker att de tack och lov inte representerar den stora massan, vi som älskar att följa er och ta del av all er kunskap. Så Keep up the good work! Ni är fantastiska!

 2. Profilbild för Christina
  Christina

  Att kunna leva på det man älskar är var människas dröm.
  Men ingen ska tro att det är lätt att kommer dit utan att jobba hårt.
  Det är inte många som är så generösa, delar tips, tricks och inspirerar och som också samarbetar med andra odlare och byter erfarenheter.
  Eran inställning tänker jag,har fått många att våga och hitta glädjen i odling och att det inte behöver vara svårt.
  Det ska man vara tacksam för.
  Klart att ni ska ta betalt!
  Alla behöver försörja sig och få lön, oavsett yrke, som egenföretagare eller anställd.
  Kör på!

 3. Självklart ska ni ta betalt. Det ligger ju en massa arbete bakom. Jag är inte medlem hos er då jag precis ska till att betala medlemskap hos Sara BÄäckmo
  Just nu lyssnar jag på gamla avsnitt av ”Två odlare emellan” och det är helt fantastiska konversationer mellan dig och Sara. Och så mycket information och framförallt inspiration

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad bra, du är välkommen till Farbror Grön Premium när du vill ha omväxling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *