Din varukorg är för närvarande tom!
Torka blommor i kattsand!

Det går alldeles utmärkt att torka blommor i kattsand för att göra eterneller av dem. Det är verkligen smått fantastiskt att man kan bevara sina blommor på det här enkla sättet, att det fungerar med så många sorters blommor och att de är fina under så många månader. Det är som att ta med sig lite av sommaren in i det kalla mörka och sådant behöver vi Skandinaver.
Jag hade sett en hel del filmklipp på instagram om att göra eterneller av dahlior. Jag tror det var Hanna Wendelbo som gav den slutliga impulsen som gjorde att jag inte kunde låta bli. När jag testade det här förra året, och berättade om vad jag höll på med, var det några som menade på att den vanliga kattsanden, som jag använder, inte är den rätta utan att man skulle använda den genomskinliga moderna som jag tror är siliconbaserad.
Men det fungerade utmärkt med den vanliga kattsanden men kanske blir det ännu snyggare med den siliconbaserade, jag tänkte testa det med några vackra zinnior innan frosten tar dem i år.


Hur går det till?
Det man behöver är blommor som man klippt av, kattsand och en behållare av något slag. Vill man ha med långa skaft går det alldeles utmärkt, men då behöver man antingen ha en hög eller lång behållare så att de får plats. Det bästa är att köpa på sig ett par säckar med kattsand, för när man väl börjar kan man inte sluta. Sedan varvar man blommor och kattsand likt lasagneplattor och sås. Det är viktigt att man försöker se till att det kommer in sand i alla skrymslen. När behållaren är fylld med blommor och sand brukar jag knacka behållaren i bänken för att minimera luftfickor. Sedan är det bara att ställa den åt sidan i rumstemperatur i några veckor.

Vittja lådan
Det är alltid väldigt spännande att leta efter sådant man gömt och hoppas på ska ha förvandlat sig. Spänningen låg i luften och den första blomman jag fick tag på med mina fingrar var en Dinner plate dahlia ( de där riktigt stora). Men den hade tyvärr gått i tusen bitar. Oj tänkte jag hur har det gått med de andra?
Läs mer om vackra blommor här: Dahlior – de oblyga skönheterna, Zinnia en kärleksförklaring! Zinnia en kärleksförklaring! Rudbeckia Sahara – en färgklick i rabatten






Wow, det fungerade
De andra blommorna var perfekta, verkligen exemplariskt bevarade och dess färg hade knappt bleknat. Solrosor, mindre dahlior och rudbeckior blev fantastikt bra! Problemet med dinnerplatedahlian var att den var alldeles för stor, den torkade antagligen långsammare än de andra. De resterande torkade skönheterna tog vår dotter hand om. Hon skapade ett vackert blomsterarrangemang som höll färg och form ända in på nästkommande år.
Lycka till med att torka dina skönheter, ut och plocka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar