Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsås- vårt grundrecept

Hela familjen älskar tomatsås och vi njuter av denna sås minst en gång i veckan. Här är vårt grundrecept som fungerar som bas för alla tomatsåser vi än gör.
Hur hade livet sett ut utan tomatsås? Innehållslöst, deprimerande och utan det där extra som får oss att himla med ögonen! Pizza, tacos, kebab, lasagne, falafel, spagetti hade liksom inte riktigt existerat! Vår tomatsås börjar ofta som ugnsbakade tomater för att på det sättet skapa basen för våra tomatsåser, en slags egen variant av krossade tomater skulle man kunna säga. För fyra personer brukar vi använda 400 – 600g egna krossade tomater, ofta 600 g då vi inte sällan har ett grannbarn eller mormor här på middag.
Tomatsås
I vår tomatsås tillsätts en skvätt vitt vin eller vinäger, pressad eller tunt skuren vitlök, lite torkad stevia, lite olja och ett par teskedar grönsaksbuljongpulver. Den vanligaste smaksättningen är en klick pesto eller ett par nypor oregano. Ibland river vi i morötter, ibland rotselleri eller palsternacka och ibland finhackar vi ner en liten lök eller två. Till vissa måltider kokar vi den snabbt, så att den blir klar på ca 10 minuter, tex till barn med lågt blodsocker eller när vi gör hemmagjord pizza. Till vissa måltider, eller när vi har gott om tid, får den stå på spisen och småputtra i någon timme eller så.
När de puttrar länge på spisen
Tomatsåser om står länge och puttrar på spisen, speciellt på egenodlade tomater, kan man behöva ha lite extra koll på. Späd med lite mer vin eller vatten, då sås på egna tomter har en tendens att bränna vid lite lättare är burktomater. Råkar oturen vara där är det enklast att försiktigt hälla av såsen till en ny kastrull och låta det brända vara kvar i den gamla.
Ingredienser tomatsås
- 400 – 600 g krossade tomater, egna eller köpetomater.
- 2- 6 tsk god buljong.
- Pyttelite torkad stevia eller 1 – 3 tsk honung vid behov.
- En skvätt olja av valfri sort.
- En skvätt vitt vin eller en god vinäger.
- 1 -2 pressade eller tunnt skivade vitlöksklyftor.
- En msk pesto eller 1 – 3 tsk torkad oregano. För Italiensk smak pesto, för pizzasmak oregano.
- Lite salt och peppar.
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom honungen, stevian, peston och eller oreganon i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen så att såsen endast småputtrar och sätt på ett lock så att du slipper få hela spisen nedstänkt. Koka så länge du vill, minst 5 minuter och max en timme. Vid långkok behöver man späda med mer vin eller vatten. Smaka av med torkad stevia eller honung och salta och peppra. Gillar du stark mat kan lite hett chilipulver ge det där lilla extra.
Tips: Vill du att tomatsåsen ska passa till Indisk mat, kebab, falaffel mm kryddar du den med 1 – 2 tsk malen koriander, lite chilipulver och 1 – 2 malen spiskummin. Vid denna sås utelämnar man oregano och basilikapeston.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar