Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsallad – panzanella

När trädgården är full av tomater är det så gott att göra en härlig tomatsallad. Denna tomatsallad, som är vår version av Panzanella, är ganska mättande och kan ätas som ensamrätt.
Ingredienser till 3-4 personer
Panzanella
- 20-30 Gula och röda körsbärstomater
- 1 slanggurka
- 1 liten fast zucchini (eventuellt)
- 1 liten rödlök
- 2-4 skivor surdegsbröd, helst lite torrt
- Olja till stekning
- en vitlöksklyfta
- salt
Vinägrett
- 1 msk balsamico
- 2 msk olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 näve finhackad basilika
- Salt
- Peppar

Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och låt stå i tumstemperatur en stund, ca 15-30 minuter.
Skär brödet i kuber. (Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten en vända innan vi skär kuberna) Värm upp oljan i en stekpanna och lägg ner en pressad vitlöksklyfta och brödet. Fräs kuberna knapriga och salta. Låt svalna. Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten
Skär tomater, gurka och ev zucchini i lika stora klyftor/bitar. Skiva rödlöken. Lägg grönsakerna i en skål och häll över vinägretten, blanda väl. Låt gärna salladen stå ett tag innan servering och blanda runt allt då och då så att vinägretten kommer överallt. Blanda på slutet ner brödkuberna och servera salladen som en ensamrätt eller som ett tillbehör.
Tips!
I en panzanella passar det också bra med kapris, kaprisbär och oliver. För att få salladen ännu lite mer matig kan vanlig mozzarella eller burrata också läggas till.
Fler tomatartiklar och recept: Odla egna tomater inomhus – steg för steg, Enkel tomatsoppa på färska tomater, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater, 7 röda tomatrecept
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar