Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsallad – panzanella

När trädgården är full av tomater är det så gott att göra en härlig tomatsallad. Denna tomatsallad, som är vår version av Panzanella, är ganska mättande och kan ätas som ensamrätt.
Ingredienser till 3-4 personer
Panzanella
- 20-30 Gula och röda körsbärstomater
- 1 slanggurka
- 1 liten fast zucchini (eventuellt)
- 1 liten rödlök
- 2-4 skivor surdegsbröd, helst lite torrt
- Olja till stekning
- en vitlöksklyfta
- salt
Vinägrett
- 1 msk balsamico
- 2 msk olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 näve finhackad basilika
- Salt
- Peppar

Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och låt stå i tumstemperatur en stund, ca 15-30 minuter.
Skär brödet i kuber. (Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten en vända innan vi skär kuberna) Värm upp oljan i en stekpanna och lägg ner en pressad vitlöksklyfta och brödet. Fräs kuberna knapriga och salta. Låt svalna. Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten
Skär tomater, gurka och ev zucchini i lika stora klyftor/bitar. Skiva rödlöken. Lägg grönsakerna i en skål och häll över vinägretten, blanda väl. Låt gärna salladen stå ett tag innan servering och blanda runt allt då och då så att vinägretten kommer överallt. Blanda på slutet ner brödkuberna och servera salladen som en ensamrätt eller som ett tillbehör.
Tips!
I en panzanella passar det också bra med kapris, kaprisbär och oliver. För att få salladen ännu lite mer matig kan vanlig mozzarella eller burrata också läggas till.
Fler tomatartiklar och recept: Odla egna tomater inomhus – steg för steg, Enkel tomatsoppa på färska tomater, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater, 7 röda tomatrecept
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar