Din varukorg är för närvarande tom!
Tacosås du inte behöver koka

Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla i familjen. Det är en ypperligt god sås som lämpar sig för snabb konsumtion, inget man långtidslagrar och så slipper man massor med tillsatser, bara det!
Har man barn går det ofta åt en hel del tacosås. Hos oss använder vi såsen förutom till tacos även som en tomatsalsa till friterade blomkåls- och broccolibollar, varma mackor, tacopaj, tacopizza och allt mellan himmel och jord. Det var Theres som plötsligt en dag, när vi saknade köpetacosås, slängde ihop en kall tacosås baserad på en köpeburk krossade tomater. Resultatet blev enastående bra och denna sås har kommit att bli till en återkommande favorit. Hoppas du också kommer att gilla den, kanske landar den hos dig första gången som en perfekt nödlösning.
Här finner du tacorelaterade recept: Tacosås – vi gör vår egna, Klassisk tacopaj med vegofärs, Tacosås extra stark
Tacosås (ska ej kokas)
- 200 gr finkrossade tomater
- 2 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk koriander, mald
- 1 tsk torkad oregano
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1-1,5 tsk salt
- 2 tsk ättikssprit 12% eller byt ut mot din egna äppelcidervinäger
- ev lite chilipulver
- 1 nypa socker eller annan sötning ( tex egenodlad stevia)
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom ättiksspriten (eller vinägern) i en bunke. Rör ordentligt så att allt blandas väl. Tillsätt lite ättika/vinäger i taget och smaka av. Tomatröran kan servas på stört men håller sig i kylskåpet ett par dagar.




Tips: Alla ingredienserna går att odla själv, ja även spiskummin men vi har inte hunnit skriva den artikeln än! Här är några artiklar för dig som vill testa att göra allt själv:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar