Din varukorg är för närvarande tom!
Supergrödan kålrabbi

Kålrabbi är en av de snabbaste kålväxter du kan odla. Den är inte bara snabb den ger dessutom väldigt mycket mat och är fantastiskt vacker.
Oftast när vi talar om snabba kålväxter brukar det vara olika slags bladkålssorter vi menar. Som sibirisk badraps, mizuna, tatsoi, komatzuna, rucola, kailand eller bladsarepta. Men kålrabbi är mycket mer än blad, även om dess blad givetvis också går att äta. Det är en växt som bildar ett krispigt och kompakt huvud som sträcker sig upprätt ovan jorden. Den är förhållandevis lätt att odla och fungerar både att direktså och att förkultivera. Den går att så under vinter, vår, sommar och även en bit in på hösten. Det är en perfekt serieodlingsgröda 1, 2 och 3. Låter det som en supergröda? Ja det är precis vad det är och har du odlat den en gång kommer du med stor sannolikhet odla den igen

Kålrabbin är en ganska märklig växt. Den ser speciell ut, som en kålrot korsad med majrova och med massa små tentakler med blad ovanpå. Köttet är milt och smakar som en blandning av majrova och mild sommarvitkål. Den har också äpplets krispighet och sötman hos en mild kålrot fast utan den kraftiga kålsmaken. Den är god rå men fungerar också att klyfta och steka i ugnen med lite salt ovanpå och lite riven ost.
Jag stötte på kålrabbin i bokserien ”Den biologiska trädgården” av Nils Åkerstedt för många år sedan och han skrev så här: ”Kålrabbin bör odlas av alla som gillar att äta råa grönsaker. Den är en delikatess rå men även god när den är kokt” Det var Nils som öppnade mina ögon för kålrabbin men jag fick inte till odlandet av den förrän jag slutade att envisas med att direktså den. När jag väl började förkultivera den fick jag äntligen fina plantor.
Kålrabbin finns i flera olika färgnyanser och i år ska jag testa en som heter Noriko som både är ljusgrön och lila, den ska ha som en lila ton, en skiftning. Jag har testat flera olika sorter men har ingen bestämd favorit. Jag har en förkärlek för lila grönsaker, de är ju så snygga där de står i trädgården. Hoppas vi blir fler som njuter av att odla kålrabbi nästa säsong, den är så värd att odla.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Supergrödan kålrabbi”
Som tack för en utmärkt artikel får du en av mina grönsaksdikter:
Kålrabbi
knastrar saftigt
mot tänderna
Som ett klargrönt
marsianmonster
komplett med tentakler
lockar den till ideer
Precis som rättikan
passar den i en
minimalisk asiatisk rätt
inte för sött, inte för tjockt
Det vankas matlekTack 🙂 / Johannes
Lämna ett svar