Din varukorg är för närvarande tom!
Supergrödan kålrabbi

Kålrabbi är en av de snabbaste kålväxter du kan odla. Den är inte bara snabb den ger dessutom väldigt mycket mat och är fantastiskt vacker.
Oftast när vi talar om snabba kålväxter brukar det vara olika slags bladkålssorter vi menar. Som sibirisk badraps, mizuna, tatsoi, komatzuna, rucola, kailand eller bladsarepta. Men kålrabbi är mycket mer än blad, även om dess blad givetvis också går att äta. Det är en växt som bildar ett krispigt och kompakt huvud som sträcker sig upprätt ovan jorden. Den är förhållandevis lätt att odla och fungerar både att direktså och att förkultivera. Den går att så under vinter, vår, sommar och även en bit in på hösten. Det är en perfekt serieodlingsgröda 1, 2 och 3. Låter det som en supergröda? Ja det är precis vad det är och har du odlat den en gång kommer du med stor sannolikhet odla den igen

Kålrabbin är en ganska märklig växt. Den ser speciell ut, som en kålrot korsad med majrova och med massa små tentakler med blad ovanpå. Köttet är milt och smakar som en blandning av majrova och mild sommarvitkål. Den har också äpplets krispighet och sötman hos en mild kålrot fast utan den kraftiga kålsmaken. Den är god rå men fungerar också att klyfta och steka i ugnen med lite salt ovanpå och lite riven ost.
Jag stötte på kålrabbin i bokserien ”Den biologiska trädgården” av Nils Åkerstedt för många år sedan och han skrev så här: ”Kålrabbin bör odlas av alla som gillar att äta råa grönsaker. Den är en delikatess rå men även god när den är kokt” Det var Nils som öppnade mina ögon för kålrabbin men jag fick inte till odlandet av den förrän jag slutade att envisas med att direktså den. När jag väl började förkultivera den fick jag äntligen fina plantor.
Kålrabbin finns i flera olika färgnyanser och i år ska jag testa en som heter Noriko som både är ljusgrön och lila, den ska ha som en lila ton, en skiftning. Jag har testat flera olika sorter men har ingen bestämd favorit. Jag har en förkärlek för lila grönsaker, de är ju så snygga där de står i trädgården. Hoppas vi blir fler som njuter av att odla kålrabbi nästa säsong, den är så värd att odla.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Supergrödan kålrabbi”
Som tack för en utmärkt artikel får du en av mina grönsaksdikter:
Kålrabbi
knastrar saftigt
mot tänderna
Som ett klargrönt
marsianmonster
komplett med tentakler
lockar den till ideer
Precis som rättikan
passar den i en
minimalisk asiatisk rätt
inte för sött, inte för tjockt
Det vankas matlekTack 🙂 / Johannes
Lämna ett svar