Släng inte din mat

Rotselleriblast till i örtsalt Farbror Grön
Rotselleriblast är supergott i örtsalt.

Ett av det allra häftigaste med att odla egna grönsaker tycker vi är att upptäcka fler och fler användningsområden för olika grödor. Det handlar såklart om olika sätt att tillaga dem på. När man står där och hackar eller finfördelar på annat sätt, så har i alla fall vi svårt att bara ta avfallet och lägga i kökskomposten. Det tar liksom emot att slänga sådant man ägnat så mycket tid åt att framställa. Har man sått från frö, planterat om, avhärdat, planterat ut, vattnat och hållit på är det ju klart att man vill äta upp så mycket som möjligt. Vi har länge provat oss fram och testätit sådant som man i regel brukar kasta och funnit nya goda grönsaksdelar.

Vitlöksblast fräst i rapsolja Farbror Grön
Vitlöksblast fräst i rapsolja

Alla som odlar eller har odlat broccoli, vet att det blir en hel del skörd. Vi brukar spara buketter i vas i kylskåpet i väntan på att vi ska bli sugna på broccoli. Häromveckan stod vi i köket med tre vaser broccoli som vi bestämde oss för att förvälla och frysa in. Skörden klipptes i minde bitar och både stjälkbitar och blad åkte med. De är nämligen precis lika goda som buketterna. Det var inget som for ner i kökskomposten.

På ett flertal blomkålsplantor blev det inget blomkålshuvud alls i år. Så blir det ibland. Vi hade verkligen längtat efter att kunna göra våra indiska blomkålsbollar på hemodlad blomkål, men då flertalet plantor inte gav någon vidare blomkålsskörd, fick vi tänka om. Men blomkålsbollar blev det ändå på egenodlat tillslut, jättegoda och krispiga med saftigt inre. Det var den tjocka bladnerven på blomkålsplantan som vi rev och det funkade precis lika bra. Resten av bladen stekte vi i rapsolja med salt som tillbehör.

Annat som kan ätas men som för många rensas bort och slängs, är blast. På röd- och gulbetor kan man göra härliga sallader. Rotselleriblast kan användas som smaksättning i soppor, grytor och örtsalt, ta med fördel bort bladen som inte har lika angenäm smak. Grön lök- och vitlöksblast är otroligt gott och ger en något mildare smak än själva löken. Lökblasten kan ätas färsk i sallader, men är också suveränt gott att fräsa i het panna med rapsolja och servera som ett tillbehör.

Ett varningen ord till dig som vill äta mer av köpta grönsaker. Välj ekologiskt odlade så undviker du en hel del gifter.

Vilka ”nya” växtdelar brukar du ta vara på och vad gör du med det?

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Släng inte din mat”

 1. Blast av kryddörter fryser jag ner och använder i grytor. Det är lätt att fiska upp dem efteråt.
  Katrin

 2. Jag har kvar foderblad från savoykål. Visst borde man kunna hitta användningsområden även för dem? Har någon tips på vad ni lagar av dem och kommande foderblad av spetskål?

  1. Mina spetskål har enorma foderblad, har någon jord något av dem. Kåldolmar?

  2. Smakar de gott ska du använda dem 🙂

  3. Absolut! Vad helst din fantasi kläcker fram. Testa att strimla och stek på medelvärme i rapsolja med lite örtsalt.

 3. Jag skulle vilja ha tips på vad man kan göra med fänkålsblast mer än att tillsätta den när man kokar buljong!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *