Din varukorg är för närvarande tom!
Skapa en god jord med Skogens biokol

Sedan över 10 år tillbaka har biokol varit något vi återkommande tillfört till våra jordar. Detta kol har samma goda effekt som organiskt material, den ger luckerhet och volym där den hamnar. Men jämfört med organiskt material har biokol en längre varaktighet, flera hundra år. Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. Fram till den 4 oktober erhåller du 10% rabatt när du köper biokol om du anger koden ”biokol 10” när du handlar. Läs gärna mer på deras sida: Skogens biokol
Det var när vi odlade på Takfarmen vi började experimentera på allvar med biokol. Vi byggde lätta torvbaserade jordar till våra dubbla pallkragar och behövde något som kunde ge struktur och hålla kvar vatten och näring. Redan första året vi odlade, i denna för oss nya slags jord, märkte vi att biokolet var det där lilla extra som verkligen gjorde skillnad och sedan dess har biokol hamnat i alla våra odlingar, i både pallkragar och på friland. Biokolets förmåga att ge struktur, hålla kvar vatten och näring samt skapa volym är oslagbar. Att den håller i över hundra år gör saken inte sämre, då man inte behöver tillföra den mer än en gång till ett specifikt ställe. En till två säckar är lagom i en dubbel pallkrage.
Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande




Fakta
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med, dessutom har biokol ofta laddats med något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda kolet genom att tillföra guldvatten (kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Att man behöver ladda kolet beror på att kol är ytterst poröst med miljontals små utrymmen. Laddar man inte kolet suger kolet åt sig både näring och fukt från den omkringliggande jorden. Genom att ladda kolet ser man till att kolet redan är mättat och att det tillför fukt och näring till jorden redan från start.
Skogens biokol från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det. Se bara till att vattna extra mycket när du tillför det till jorden, även om du gör det under hösten, så att näringen verkligen absorberas.

En lång historia
Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal. Upptäckten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde en hel del forskning och försök kring användande avkol i odlingar. Odlingsmässigt har man sett, och det kan vi intyga, att biokol har en mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar