Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta

Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta

Som lyxmellis gör vi ibland en saftig och matig focaccia. Man kan ha den naturell eller fylla dem med en massa gott. Det här receptet är på en focaccia med egna tomater och rosmarin. Det känns lite extra gott när man odlat lite av ingredienserna själv. Just denna focaccia försvann otroligt snabbt efter att ungarna kommit hem från skolan.

Ingredienser focaccia

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • knappt 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja i degen och lite extra ovanpå degen
  • 1 msk smör
  • 125 g crème fraiche
  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 4-6 st små tomater
  • 10-15 st oliver (gröna eller svarta spelar ingen roll)
  • fetaost efter tycke
  • färsk rosmarin, några kvistar
  • flingsalt

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, dvs fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i salt, smör, creme fraiche och mjöl. Arbeta ihop degen. Den ska vara ganska kletig. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Smörj en form (ca 30 x 24 cm) med rikligt med olivolja. Stjälp i degen och tryck ut den jämnt i formen. Låt jäsa i 15 min.

Kärna ur oliverna, klyfta tomaterna, skär fetaosten i kuber och klipp rosmarin i mindre vipor. Tryck ner tomathack, fetaost, oliver jämnt över degen. Stick ner rosmarinvipporna. Ringla över olivolja och strö över rikligt med flingsalt. Låt jäsa ytterligare 15 min. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.

Här hittar du flera av våra brödrecept: BRÖD och här kan du lösa mer om ÖRTER.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Saftig focaccia med tomater, rosmarin, oliver och feta”

  1. Profilbild för Pirkko Santakangas
    Pirkko Santakangas

    På beskrivningen om degen står det att man ska tillsätta smör men smöret finns ej på listan över ingredienser. Hur mycket smör ska det vara och ska man smälta det?
    Mvh Pirkko S

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      1 msk smör ska det vara, fint att du såg. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *