Din varukorg är för närvarande tom!
Så i mars – utomhus

I mars sätter vi igång med det vi kallar vintersådder. Så mycket som möjligt sår vi utomhus i våra kallväxthus och resultatet brukar blir helt fantastiskt.
I början av mars eller i vissa fall slutet av februari börjar med våra vintersådder. Inga växter som nämns nedan måste sås vinterkallt just nu. Man kan vänta till april och maj också, lite som det passar. Fördelen med att så nu är att man liksom är klar med alla sådder på ett kick och kan ägna sig åt annat. Eftersom allt sås utomhus blir plantorna, när de gror, direkt vana med utomhusklimat och det skarpa dagsljuset och plantorna behöver inte avhärdas innan de flyttas ut till slutgiltig destination.
Vi upplever också att plantorna som startar sitt liv i mars i naturligt ljus och i den här kalla miljön växer långsammare och därmed blir kompaktare. En annan stor fördel är att växternas naturliga skadedjur inte har vaknat än. Man slipper kålfjärilar, jordloppor, kålmal och grönsaksfly. Vintersådda plantor är bland de vackraste plantorna under hela året.
Så inte alla dina frön
Ett tips är att inte så alla sina frön kallt just nu. Det kan vara bra med en back upp ifall något skulle hända tex om det blir varmt i ett par veckor för att sedan bli riktigt kallt. Det händer inte så ofta men vi har varit med om det ett par gånger.
De flesta vintersådda växter i våra växthus brukar tåla ner till – 8 grader enstaka nätter, men skulle det bli en längre kallperiod kan man ofta rädda plantorna genom att ställa en värmefläkt eller kupévärmare i växthuset under riktigt kalla nätter. Detta gäller också om du odlar i de högre zonerna där temperaturskillnaderna mellan dag och natt kan bli riktigt stora.
Våra vintersådder görs i plastbyttor/odlingsbehållare som vi sedan ställer i vårt växthus. Ingen värme behövs! Har man inget växthus kan det även gå bra med stora plastlådor med lock och något slags dränage. Det går också bra med inglasad uteplats utan värme, pallkrageväxthus eller liknande, så länge man har bra med solljus. Sår man direkt i pallkrage eller på friland tar det lägre tid för fröna att gro och växa upp, men det gör ju ingenting så gör vi ofta med rotfrukter. Bättre att vinterså än att låta bli helt, tycker vi. Är du av den oroliga typen och känns detta lite nytt för dig? Så bara lite grand i mars, en kruka då och då, kanske varje vecka efter det och utvärdera sedan hur det gick.
Läs mer om hur man praktiskt går tillväga med vintersådd
Kålväxterna broccoli, brysselkål, rosettkål, grönkål, huvudkål och svartkål
Om det är något man med säkerhet kan vinterså, så är det olika kålsorter. Oj, vad fina plantor det blir när man vintersår. De har också förmågan att gro och växa upp en bit och hålla sig fina trots att de kanske blir rejält kallt under några dagar, ja det kan till och med bli stelfrusna. Det är som att de stannar till i sitt växande bara och sedan fortsätter när det blir varmare temperatur igen.
Rosettkål Svartkål Broccoli och grönkål Savoykål
De flesta kålväxter tar ganska lång tid på sig att bli skördeklara om det är fullstora plantor man önskar sig. Svartkål och grönkål kan ge skörd snabbt om man enbart vill ha småblad. Man kan t ex så i två olika byttor, en för plantor som ska bli stora och en för att kunna skörda miniblad.
Brysselkål och rosettkål är helt klart de kålväxter som tar allra längst tid på sig. Sår man nu i februari eller mars kan man förvänta sig skörd under sena hösten och ända fram till våren, om man inte skördat förr. Huvudkål som vitkål, rödkål, savoykål och spetskål behöver två, tre månader på sig att bli fullstora. Broccoli kan ge skörd på kortare tid om man har vattnat och gödslat ordentligt.
Röd spetskål
Bladgrönsakerna bladkål, mangold, målla, pak choi, sallat, rucola, spenat, vinterportlak, kailaan.
Överlag kan man säga att bladgrönsaker blir skördeklara på några veckor. Man får kanske tänka sig för så att man inte sår alldeles för mycket så att det blir svårt att ta hand om allt. Spenat, målla och mangold kan efter förvällning i och för sig frysas in. Men sallat, rucola, pak choi, vinterportlak och bladkål bör ätas direkt efter skörd. Möjligen kan man spara bladen i en påse eller burk i kylskåpet några dagar. Gärna med en skvätt vatten i.
Pak choi Bladkål Spenat Sallaten Jerico Rucola
Vintersådd av bladgrönsaker ger i första hand en tidig skörd och inte plantor att plantera ut i odlingen sedan. Det är egentligen bara mangolden som kan ge skörd över en lång tid och kan planteras ut, de andra vill gärna gå upp i blom efter ett tag och då blir det mindre blad att skörda.
Vinterkyndel Dill
Örterna dill, persilja, vinterkyndel, timjan, kummin
Vintersådd av örter och kryddor kan ge både en tidig skörd och plantor som man kan plantera för skörd under hela sommaren. Först upp är dill och vi sår gärna mycket dill i en stor odlingslåda i växthuset. Dillen vill vi kunna skörda av direkt när den kommer upp. Persilja ger smakrika blad under hela sommaren så man kan med fördel så persilja för snabb konsumtion i en behållare och i en annan för utplantering.
Persilja Timjan
Vinterkyndel och timjan är perenna och kan blir härligt stora plantor med tiden. Vid sådd av örtväxter brukar vi fördela fröna i små höga så att resultatet blir tuvor. Lätt att plantera om sedan och det är ju oftast så vi vill ha örterna, som knippen.
Lökväxterna gräslök, luftlök, piplök
Dessa perenna lökar kan kanske vid en snabb anblick ses som ganska anspråkslösa och enkla. Det är ju trots allt inga stora knölar de ger utan mer eller mindre tunna stjälkar. Men de är pålitliga, de ger nästa alltid och under flera år! Likt örterna sås även dessa lökar i tuvor då vi vill ha stora ruskor med lökar som växer i omfång år efter år. Gräslöken är snabbast och ger rejält under första året vilket även luftlökarna kan göra, speciellt dess stjälkar.
Piplök Gräslök
Dessa två lökar kan man både så i odlingsbehållare för senare utplantering eller i större behållare för skörd där och då. Piplöken däremot passar bäst att odla i grupper för senare utplantering då den kan ta ett par år på sig innan den vuxit sig stor och funnit kraft. Det är lätt hänt att tro att man misslyckats med piplök då den har så lång startsträcka från sådd till skörd.
Rädisor Kålrabbi
Rotfrukterna rädisa, kålrabbi och majrova
De tre rotfrukterna rädisa, kålrabbi och majrova är således rotfrukter, men deras rotklump växer precis vid jordytan eller lite ovanför. Rädisan som blir klar på 4-6 veckor brukar vi så i större odlingslådor för att kunna skörda direkt från lådan. Kålrabbi och majrova tar lite längre tid på sig och behöver efter någon omplantering få komma ut i en pallkrage eller på ett friland.
Rabarber
Rabarber
Det tar flera år innan man kan börja skörda av egensådd rabarber men genom att vinterså rabarber under februari mars kan man vinna ett par månader i tillväxttid. Det är verkligen roligt och viktigt för det gestaltar vår odlingssträvan att ha några längre odlingsprojekt på gång. Känslan när man sedan kan skörda av sin alldeles egna rabarber är obeskrivlig. Den rabarberkakan äter man med vördnad!
Smultron
Smultron
Vem vill inte ha egna smultronplantor. Det går riktigt bra att vinterså smultron. Har man tur kan man få smaka på några smultron redan första året. Men annars får man tänka att plantorna behöver ett år på sig att växa till sig. Man kan både bredså smultron för att sedan plantera om plantorna en och en eller så fröna i grupper/tuvor.
Vad planerar du att så i mars utomhus?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
– ANNONS –

Vår nya bok som ger dig massvis med tips inför skördandet, lagringen och tillagningen av 70 olika grödor. Beställ den redan nu så får du den signerad!
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Så i mars – utomhus”
Morot och palsternacka på friland och på med fiberduk! 🙌🏻
Jag måste så massor av spenat. Förra årets skörd, som jag då tyckte var jättestor, blev inget mer än en enda spenatlasagne och sen var spenaten slut. Så det finns utrymme att öka spenatodlingen massor.
Ska så gul lök och purjo för första gången.
Och grönkål som jag gillar, men sist var hararna snabbare
vid skörden!
Rose-Marie
Lämna ett svar