Grönsaksfly – nattfjärilens glupska larv

Grönsaksfly larv

Det är alltid någon som vill ta våra grönsaker ifrån oss. Är det inte vildsvin, dovhjortar, rådjur, harar, åkersorkar, mullvadar, tvåbenta marodörer eller insekter så är det sjukdomar eller oväntad väderlek som skördar våra ansträngningar. Det är nästan aldrig en rak resa från frö till mun!

Å vad vackra de är de där mörkbruna nattfjärilarna som flyger omkring i trädgården och i växthusen under sommarkvällarna. Eller? Ja det var så jag tänkte första gången jag blev utsatt för grönsaksfly. Jag fattade ju inte de negativa konsekvenserna av att några vackra nattfjärilar flög omkring bland tomaterna i växthuset. Den här angriparen och detta exempel exemplifierar odlarens vardag och utvecklande av medvetenhet, för det är sannerligen en mångsidig resa att bege sig in i odlandet. Den som inte utvecklas går under eller slutar att odla.

När angriparen, som i det här fallet kommer in som mor och far, som vackra fjärilar i ens odling, är det inte jättelätt att förstå att det är aliens på besök. Först efter att man själv blivit drabbad kan bilden så smått börja klarna. Vid vissa angrepp står man ganska länge helt oförstående av vad man blivit drabbad av. Grönsaksfly är för mig ett sådant praktexempel när det drabbade mig. Jag såg dem inte förrän ganska sent vid första angreppet. Bara dess avföring som låg lite här och där.  

Bajs från grönsaksflylarven

Jag har faktiskt aldrig upptäck dessa fjärilar som ägg utan det är först när de är i larvform som dessa kameleonter ( för de kan uppträda i många olika färger), lever rövare kring våra grönsaker och går att se. Först brukar det vara deras avföring man ser, som i bilden till vänster och sedan eller i samband med detta ser man ofta att någon eller något ätit på ens grönsaker.

Larverna älskar tomater

På tomater går larverna på frukterna och de sitter skyddade på de gröna tomaterna i samma färg som tomaten och gnager och gnager. De brukar inte äta rent utan ta några rejäla tuggor här och där för att sedan gå till nästa tomat. Låter man dem hållas kan de orsaka stor skada. Anar man att dessa odågor gnager på ens grönsaker ska man skaka på plantorna kort och bestämt, då brukar de avslöja sig genom att ramla ner på marken eller på jorden.

De kan också ge sig på kål och sallat och andra grönsaker.

Larvens utseende

Larverna är ganska stora och tunga. Till en början är de gröna med en mer eller mindre gulaktig rand längs med sidorna är också kännetecken. Senare blir färgen ner blek och övergår till beigebrun.

Jag fångade en larv som satt och gnagde på en kålplanta på Nordanby Ängs trädgård i höstas. Den fick arbeta som obetald modell och krypa omkring på en planka på balkongen medan jag fotograferade den med vårt makroobjektiv. Larven är ganska vitaktig, vilken kan betyda att den är ganska gammal och på väg att snart förpuppas.

Förpuppning i jorden

När larven förpuppas blir den till en mörk oxblodsfärgad kokong som är 2-3 cm lång. Förpuppningen sker i jorden och vi har ganska ofta sett den när vi grävt i våra rabatter och land utomhus. Under vintern är grönsaksflyet i puppstadiet, på våren kläcks fjärilen och lägger sedan sina ägg på undersidan av bladen på ens växter och sedan börjar larverna kalasa på det som finns.

Ibland kommer frågan om grönsaksfly kommer med köpejord eller köpta plantor från butiker och handelsträdgårdar. Det är svårt att svara på den frågan. Det är möjligt att man kan få med sig puppor i köpejord, men vi är inte säkra på att det är så.

Bli av med skadegöraren

När man ser att någon ätit på tomaterna, kålen eller sallaten är det larver man ska titta efter. Vi brukar skaka på plantorna så att de ramlar ner. De brukar ofta rulla ihop sig till en boll och ibland rullar det iväg så att man inte ser vart de tagit vägen. Så håll koll! När man hittat larverna kan man ha ihjäl dem eller på annat sätt få dem att hålla sig långt ifrån odlingen.

Man skulle också kunna gräva runt i jorden för att leta efter pupporna. Men det är inte säkert att de puppor man hittar är just grönsaksflypuppor. Andra typer av nattfjärilar kan nämligen ha liknande puppor. Googla på grönsakfly så kommer du kunna se hur puppan ser ut, vi har ännu inte tagit någon bra bild på kokongen.

Eftersom nattfjärilar är mest aktiva kvälls- och nattetid kan det vara svårt att upptäcka dem när de är igång. Men i växthuset kan man ibland se någon som sitter och vilar sig i ett skrymsle.

Hur äggen ser ut vet vi inte.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

16 svar till ”Grönsaksfly – nattfjärilens glupska larv”

  1. Yes, hade dessa marodörer på endast en (!) tomatplanta i växthuset tidigare i somras.

  2. Profilbild för Eva Käller
    Eva Käller

    Hej! Vore det inte bättre att sätta ut larverna på nån växt utomhus? Eller helt enkelt acceptera att en del växter och tomater blir ätna!
    Vi kan inte gå runt och undra varför fjärilar minskar när vi dödar larverna!
    De har åxå rätt att finnas till!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det kan du göra om du vill, det står dig alltid fritt att gå din egen väg.

      Mvh Johannes

  3. Profilbild för Carola Kjellgren
    Carola Kjellgren

    Jag har fått de här i mitt växthus. De har ätit en hel del på de gröna tomaterna innan jag nu ikväll hittade larverna och dess bajs. Nu får jag hålla koll varje dag.

  4. Hej!
    Jag hade dessa hemskingar i mitt växthus i fjol. Finns de latent i jorden nu eller är det nya insekter som kommer i år?

    1. Grönsaksfly är nattfjärilar vars laver äter på bla tomaterna. Förpuppningen görs i jorden innan de blir fjärilar. När det blir vinter är de i förpuppningsstadiet och övervintrar då alltså jorden. När vi studerat hur pupporna ser ut, de är mörkbruna 2-3 cm långa, inser vi att vi varje år hittar ganska många sådana i våra rabatter. Om vi sett sådana i köpejord, låter vi vara osagt. Idag när vi ska gräva lite i landen ska vi fota pupporna om vi hittar några och lägga in i detta inlägg.

  5. Toppen! Jag ska gräva i tomatbäddarna i morgon och tar mer än gärna bort larverna.

  6. Härligt! Tack för fantastisk information, nu vet jag vad det är dom kalasar på mina tomater och plantor..

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Härligt. Lycka till nästa år 🙂

  7. De där rackarna kalasar på mina pelargoner. Förstörde vartenda exemplar som stod på övervintring i källaren. Plockade larver i olika stadier flera gånger per vecka och blev av med dem till slut. Dessvärre har jag fått ett nytt angrepp i sommar på pelargonerna som står vid entrén. Har ännu inte funnit någon larv men ser avföringen ligga på bladen.

    1. Profilbild för Birgitta Pettersson
      Birgitta Pettersson

      Kriget är igång.
      Plockar och plockar. 63 i söndags sedan 48, 37 minskar…..fortsätter enträget plocka. Vill inte dela mina tomater med dem./ Birgitta.P

  8. Profilbild för Elianne Larsson
    Elianne Larsson

    Om man inte hittar larverna, vad gör man då? Hur ser äggen ut? Antar att det jag hittat på mina blad är larvbajs.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Sök grönsaksfly och kålfjäril här på bloggen så kan du se bilder och läsa mer. Lycka till i din kamp.

  9. Mina dvärgsilkes höns äter gärna dessa larver. Dvärghöns är perfekta små hjälpredor i trädgården.

  10. Profilbild för Cecilia Björk
    Cecilia Björk

    Hej,
    Hittade denna tråd nu när jag fått en stor larv med köpegrönsaker (!), grönkål!

    Mvh
    Cecilia

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Toppen, då har du fått se ansiktet på en framtida fiende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *