Så här tvångspollinerar jag mina plantor

Under växtbelysningen i vår odlingskällare frodas chili, paprika och en del andra värmeälskande växer. I den här filmen visar jag hur jag skyndar på fruktsättning genom tvångspollinering.

Vill man skörda frukter tidigt från paprika och chili är tvångspollinering en riktig bra väg. Det är ljuset som ställer till det för dessa plantor, det är först i augusti och september de verkligen börjar att producera. Det beror på att de är precis som du och jag, dvs de behöver sova hela natten för att orka arbeta på dagarna. I vårt klimat med kanske 2 timmar natt i juni och juli blir de stressade. Vem av oss skulle orka arbeta riktigt bra med så lite sömn?

Tidig skörd

Har man pollinerat och växterna utvecklat fruktembryon, som inte ramlat av pga ljus- eller näringsbrist, väntar belöningen redan i juni. Vill man skörda extra tidigt, kan man skörda chilin eller paprikorna när de fortfarande är omogna och gröna eller så väntar man ett tag. Personligen gillar jag verkligen paprika när den är grön, speciellt spetspaprikor som jag steker snabbt i en panna med olja och flingsalt. Hastigt stekta spetspaprikor blir som milda Pimentos de padron peppar, helt garanterat utan styrka. Perfekt när man vill att hela familjen ska kunna njuta. Väntar man med att skörda så kommer frukterna att så småningom utveckla sin mognadsfärg.

Lästips: Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd, Vilka chili-sorter ska man välja?, Odla chili – från sådd till skörd

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *