Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – aubergine

Vi har glädjen att presentera årets andra inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på den underbara växten aubergine och sorten Wenta. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar. Följ med in i auberigevärlden.
Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av auberginesorten Wenta när ni gör en fröbeställning på minst 5 andra påsar. Erbjudandet gäller till den 10/2 2019 och genom att skriva ”Farbror Grön Wenta” i meddelanderutan när ni gör er fröbeställning får ni denna sort utan någon extra kostnad.
Mindre frukter = större skörd
Det kanske låter orimligt att man ska få större skörd genom mindre frukter men det är precis så det blir när man odlar sorter med relativt små frukter. Sedan sju år tillbaka odlar vi bara auberginesorter som ger mindre och smalare frukter än de man normalt tänker på när det gäller aubergine. Dessa sorter, där Wenta är en av dem, ger mer portionsbaserade frukter och under en längre tid och är därmed betydligt lättare att få in i matlagningen än de sorter som nästan har fotbollsstora frukter.

Lite om hur vi odlar aubergine
Vi sår våra auberginefrön i februari under växtbelysning och planterar om dem ca 2 – 3 gånger innan slutplantering, någon gång under första hälften av juni. Vi odlar dem lite varstans i våra odlingar men har en förkärlek att ställa upp dem på takterassen i olika slags behållare på mellan 20 – 60 liter. Till varje 10 liter planteringsjord tillför vi ca 80 g pelletterat grönsaksgödsel samt ca 30 g Algmin eller stenmjöl. Förutom gödsel behöver de dessutom ganska mycket vatten och gärna några bambupinnar som växtstöd så att de inte blåser av. Dålig pollinering är oftast den vanligaste orsaken till varför frukter uteblir. Se till att dutta, och det räcker med fingertopparna, mellan blommorna så att pollen sprids.

Wenta på takfarmen
2013 odlade vi på takfarmen för första gången och det var där och då vi upptäckte auberginen Wenta. Dessa långsmala frukter är underbara att ugnsbaka, steka i skivor eller dela i två halvor och fräsa ihop med lite tomat och zucchini. Som ni även ser på bilden ovanför är den också en fröjd för ögat, långt mycket vackrare än de större svartrunda frukterna man hittar i livsmedelsaffärerna. Just den här plantan växer i en odlingsbädd.

Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar