Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – aubergine

Vi har glädjen att presentera årets andra inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på den underbara växten aubergine och sorten Wenta. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar. Följ med in i auberigevärlden.
Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av auberginesorten Wenta när ni gör en fröbeställning på minst 5 andra påsar. Erbjudandet gäller till den 10/2 2019 och genom att skriva ”Farbror Grön Wenta” i meddelanderutan när ni gör er fröbeställning får ni denna sort utan någon extra kostnad.
Mindre frukter = större skörd
Det kanske låter orimligt att man ska få större skörd genom mindre frukter men det är precis så det blir när man odlar sorter med relativt små frukter. Sedan sju år tillbaka odlar vi bara auberginesorter som ger mindre och smalare frukter än de man normalt tänker på när det gäller aubergine. Dessa sorter, där Wenta är en av dem, ger mer portionsbaserade frukter och under en längre tid och är därmed betydligt lättare att få in i matlagningen än de sorter som nästan har fotbollsstora frukter.

Lite om hur vi odlar aubergine
Vi sår våra auberginefrön i februari under växtbelysning och planterar om dem ca 2 – 3 gånger innan slutplantering, någon gång under första hälften av juni. Vi odlar dem lite varstans i våra odlingar men har en förkärlek att ställa upp dem på takterassen i olika slags behållare på mellan 20 – 60 liter. Till varje 10 liter planteringsjord tillför vi ca 80 g pelletterat grönsaksgödsel samt ca 30 g Algmin eller stenmjöl. Förutom gödsel behöver de dessutom ganska mycket vatten och gärna några bambupinnar som växtstöd så att de inte blåser av. Dålig pollinering är oftast den vanligaste orsaken till varför frukter uteblir. Se till att dutta, och det räcker med fingertopparna, mellan blommorna så att pollen sprids.

Wenta på takfarmen
2013 odlade vi på takfarmen för första gången och det var där och då vi upptäckte auberginen Wenta. Dessa långsmala frukter är underbara att ugnsbaka, steka i skivor eller dela i två halvor och fräsa ihop med lite tomat och zucchini. Som ni även ser på bilden ovanför är den också en fröjd för ögat, långt mycket vackrare än de större svartrunda frukterna man hittar i livsmedelsaffärerna. Just den här plantan växer i en odlingsbädd.

Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar