Runåbergs fröer – aubergine

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Sneckenstrom-och-kal-14-av-19.jpg

Vi har glädjen att presentera årets andra inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på den underbara växten aubergine och sorten Wenta. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar. Följ med in i auberigevärlden.

Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av auberginesorten Wenta när ni gör en fröbeställning på minst 5 andra påsar. Erbjudandet gäller till den 10/2 2019 och genom att skriva ”Farbror Grön Wenta” i meddelanderutan när ni gör er fröbeställning får ni denna sort utan någon extra kostnad.

Mindre frukter = större skörd

Det kanske låter orimligt att man ska få större skörd genom mindre frukter men det är precis så det blir när man odlar sorter med relativt små frukter. Sedan sju år tillbaka odlar vi bara auberginesorter som ger mindre och smalare frukter än de man normalt tänker på när det gäller aubergine. Dessa sorter, där Wenta är en av dem, ger mer portionsbaserade frukter och under en längre tid och är därmed betydligt lättare att få in i matlagningen än de sorter som nästan har fotbollsstora frukter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 25082015-DSC_2250.jpg
Aubergine och chili på takfarmen.

Lite om hur vi odlar aubergine

Vi sår våra auberginefrön i februari under växtbelysning och planterar om dem ca 2 – 3 gånger innan slutplantering, någon gång under första hälften av juni. Vi odlar dem lite varstans i våra odlingar men har en förkärlek att ställa upp dem på takterassen i olika slags behållare på mellan 20 – 60 liter. Till varje 10 liter planteringsjord tillför vi ca 80 g pelletterat grönsaksgödsel samt ca 30 g Algmin eller stenmjöl. Förutom gödsel behöver de dessutom ganska mycket vatten och gärna några bambupinnar som växtstöd så att de inte blåser av. Dålig pollinering är oftast den vanligaste orsaken till varför frukter uteblir. Se till att dutta, och det räcker med fingertopparna, mellan blommorna så att pollen sprids.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Aubergine-Farmers-Long-DSC_7041.jpg
Sorten Wenta

Wenta på takfarmen

2013 odlade vi på takfarmen för första gången och det var där och då vi upptäckte auberginen Wenta. Dessa långsmala frukter är underbara att ugnsbaka, steka i skivor eller dela i två halvor och fräsa ihop med lite tomat och zucchini. Som ni även ser på bilden ovanför är den också en fröjd för ögat, långt mycket vackrare än de större svartrunda frukterna man hittar i livsmedelsaffärerna. Just den här plantan växer i en odlingsbädd.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Runabergs-700x489.jpg

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *