Din varukorg är för närvarande tom!
Rabarberkaka med mörk choklad
En smakrik kaka med rabarber. Första gången vi gjorde denna rabarberkaka tänkte vi att den skulle bli lite vuxen i smaken med kardemumma och mörk choklad, så att vi vuxna skulle få den för oss själva. Men så var det inte! Barnen älskade kakan från första stund och vill gärna avnjuta den med vaniljsås.
Ingredienser till en liten form ca 20 x25 cm
- 75 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk stött kardemumma
- 2 dl mjöl
- 40 gr mörk choklad
- 1 dl rabarber
- 1 nypa salt
- ev vaniljsås eller glass
- florsocker till servering
Gör så här: Hacka rabarber och choklad i små bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker, ägg, kardemumma, mjöl, bakpulver och salt i kastrullen med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkaksform med löstagbara kanter eller i en annan form i samma storlek. Strö över rabarber och chokladbitar jämnt över smeten. Man kan trycka ner bitarna lite i smeten. Grädda i 175 gr i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
Denna rabarberkaka är god som den är, men man kan servera den med lite vaniljsås eller en klick glass. Sikta över lite florsocker så ser kakan extra aptitlig ut.
Annat gott med rabarber: Rabarberkaka med mandelmassa, rabarbersaft med citron, smörstekt rabarber med havretäcke och sylt med jordgubb och rabarber.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Rabarberkaka med mörk choklad”
Tack för receptet, blir dagens 😍. Hälsningar Kerstin Borg
Blev inte alls som jag trodde. Torr och kompakt. 1,5 cm hög. Gjorde precis som det stod. Vad gjorde jag för fel???
Konstigt! Hos oss blir den låg, men absolut inte torr. Mer åt de kladdiga hållet.
Vilken storlek på form ska det vara? Det är ju trist om man tar en för stor form: kakan blir låg och kanske även torr, som ngn annan hade råkat ur för? Ni har en rektangulär form på bilden. Ungefär vilka mått har den?
Formen är ganska liten ca 25×20 cm.
Lämna ett svar