Din varukorg är för närvarande tom!
Potatissallad med basilika och parmesan

Vi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger är en av familjens stora favoriter. Om barnen får välja är det denna sallad som hamnar på första plats. Stort tack till Elisabeth som lärde mig, Johannes, att laga denna någon gång i början av millenniet.
När man tänker på potatissallad får man oftast upp en klassiska vita potatissalladen i huvudet. Den som innehåller potatisar i kuber eller skivor och som blandas med cremè fraiche eller gräddfil och lite majonäs, purjolök, kapris, dill eller rödlök. Ibland, när den är hemlagad kan den vara fantastisk och när man köper den färdig helt ok.
Vill du göra den vita salladen klickar du här: Enkel och god potatissallad


Men den här salladen som baseras på små små hela potatisar, gärna färskpotatisar och som blandas med basilika och parmesan är något helt annat. De Italienska smakerna tar över och lyfter de små knölarna till en ny nivå.
Den här potatissalladen passar utmärkt till grillbuffen, rökta laxen, grillad hallumi, sparris eller till picknicken – lika god nygjord som kylskåpskall och håller i ett par dagar i kylskåpet.
Ingredienser
- 1 kg små färskpotatisar eller små vanliga, potatisarna ska skrubbas rena, skalet ska vara kvar
- ½ dl solroskärnor, pumpakärnor eller pinjenötter ( kan också uteslutas)
- ½-1 dl riven parmesan
- basilikablad


Vinägrett
- 1 dl finhackad färsk basilika
- 1 dl olivolja
- ½ dl vinäger den du har hemma, en vit vinäger färgar inte salladen.
- 2 pressade vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här: Borsta potatisen väl och koka med skalen på. Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma väl avrunna potatisen och låt kallna. Rosta pinjenötterna/solroskärnorna i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och grovt strimlade basilikablad i salladen. Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!
Läs mer om att göra egen vinäger här: Egen äppelcidervinäger – grunden, Egen äppelcidervinäger -hela processen


Tips på topping: På några av bilderna, den längst upp och en av de längst ner kan du skönja rödlöksklyftor. Det är något vi börjat med på senare år, att först steka rödlöksklyftor varsamt i olivolja med lite salt och blanda ner när de svalnat. Rödlöksklyftorna ger ytterligare en smakdimension och fgör dessutom salladen än mer vacker.
Läs mer om hur vi odlar lök: Odla lök som Farbror Grön



Tidigare måltider med denna underbara basilika och parmesanpotatissallad.
Du finner flera potatissallader här: Potatissallad – på 5 olika vis
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar