För några år sedan kom Poké bowl in i vårt liv och då, som nu, är det ofta olika slags sushi-varianter som ligger vackert utspridda i en skål. Med tiden har vi utvecklat denna måltid själva och upptäckt att denna flexibla maträtt, att äta i skål, är fantastisk för oss odlare och självhushållare.
Man tager vad man haver-mat är förträfflig för oss odlare som äter i säsongerna. Att äta i skål ger oss möjligheten att verkligen använda det vi har för stunden och möjligheten att upptäcka kreativa kombinationer. Det minskar matsvinn, sporrar vår kreativitet och ger oss vackrare mat.
För oss som odlar är det många gånger svårt att i förhand veta vad och hur mycket vi kommer få. Men det är något man vänjer sig vid efter att man har odlat i ett par år och som är ganska spännande. När Christopher och jag odlade på Takfarmen kontaktade vi en populär restaurang med väldigt gott rykte i centrala Västerås, som bara låg ett par hundra meter från vår takterass. Vi berättade om oss och att vi hade hade grödor som kanske skulle vara intressanta att ha i deras meny, för att få in det hållbara och närodlade perspektivet.
På takfarmen skördade vi mellan 150 – 300 kg tomater årligen och massor av annat.
Äta närodlat
Någon direkt ekonomi såg vi inte i att leverera till en av stans närmaste restauranger, det var mest som en kul grej och ett toppenbra exempel på hållbarhet och samarbete mellan odlare och kockar. De kom och tittade och lät meddela att de kunde köpa grönsaker av oss om vi kunde leverera en viss mängd vid en viss tidpunkt, inte annars. Oj tänkte vi, på det sättet! Vi blev ganska paffa och tagna på sängen, vi trodde att de likt vi skulle vara fascinerade av det småskaliga och genuina odlandet och jobba med det som fanns. Vi fick en helt annan känsla av deras verksamhet och matlagning efter detta möte och behöll alla grödor för oss själva.
Poké bowl
Kanske har du varit på ett sushiställe och ätit en poké bowl? Så här brukar de kunna se ut där vi äter dem. Skålen på bilden innehåller en blandning av sushiris, rå lax, strimlad rättika, sesamfrön, sjögrässallad, mango, gurka och picklad rödlök. Ett fräscht måltidsalternativ som med en klick wasabi, några stänk Japansk soya och någon smarrig dressing verkligen mättar på ett lättsamt och skönt sätt.
I våra egna skålar är kokt ägg, strimlad spetskål och rostat bröd i bitar Johannes favorit.
Våra egna skålar
Våra egna skålar består mer eller mindre alltid av det vi har hemma, både egenodlat direkt från trädgårdarna, förädlade produkter vi handlat i affären. Här möts ibland ganska ordinära ingredienser som tillsammans bildar fantastiska rätter. Det är inte klokt vad lite sirahcamajonäs och rostade sesamfrön kan göra för att skapa glädje i gommen. Eller lite surkål tillsammans med rostat bröd i bitar och lite ajvar.
Vi brukar skapa en mix av färska grönsaker, någonting varmt som kanske ett par kokta ägg, soja-bitar eller sichuanpepparfrästa edamamebönor. Något krämigt, lite hett, knaprigt, syrligt, varmt och kallt. Men huvudtanken är att inte ha så mycket regler utan gå loss kreativt i stunden.
Tre kolhydratingredienser jag uppsakattar mycket är sticky rice, nudlar av något slag ( gärna sötpotatisnudlar) eller rostat surdegsbröd i bitar. Gällande egenodlade grönsaker är rödkålen Kalibos, rosettkålen Atumn star, tomater, fänkål och sallaten Jericho och kålrabbi sex stora favoriter. En skål hemma en specifik lunch eller middag liknar ingen annan. ”Once in a lifetime” mat skulle man kunna säga.
Några ingrediensförslag
Här ovanför hittar du några ingrediensförslag. Men att våga sig på att leka med det man har hemma och i trädgården är allra roligast, ta det du har. Vissa smaker passar ju inte så bra ihop och andra gör det verkligen, den som inte prövar och testar får aldrig veta vilka. En av de häftigaste smakupplevelserna jag varit med om var när jag spontant tog en tugga surkål tillsammans med en sked grönkåls pesto. Det var helt otroligt, det blommade i hela munnen och jag blev helt paff, jag hade aldrig kunnat räkna ut att denna kombination skulle bli så fantastisk!
Några recept med länkar som kan vara användbara
- Sticky rice – det klibbiga riset man inte vill leva utan
- Falafel på bondböna och gul ärta – ljudlös
- Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak
- Syra chili och paprika
- Syra jordärtskockor
- Syra kål – så här gör du
- Syra gurka
- Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar