Din varukorg är för närvarande tom!
Picklade grönsaker

Lyxigt tillbehör på middagsbordet. Picklade grönsaker blir söta och krispiga och med mörkröd morot i, färgas lagen effektfullt. Man kan prova sig fram med allehanda grönsaker.
Ingredienser till två burkar
- 1 fänkål, modell mindre
- 1 litet blomkålshuvud
- 1 litet broccolihuvud, eller många småbuketter
- 1 normalstor rödlök
- 1 morot
- 3 brysselkålshuvuden
- 4 st rosetter av Flower sprouts (rosettkål)
- 2 dl ättiksprit (12%)
- 1-2 tsk salt
- 4 dl socker
- 6 dl vatten
Gör så här: Skär alla grönsakerna i mindre bitar. Det blir snyggt ifall grönsaker som lök, brysselkål, fänkål och morot delas i klyftor. Fördela grönsakerna i två rena glasburkar. Vill man få grönsakerna på speciella ställen i brukar kan man använda en matpincett.
Koka ihop lagen, dvs ättiksspriten, sockret, saltet och vattnet. Det räcker att det får koka upp och att allt socker och salt har löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Vi vill gärna att grönsakerna täcks utav lagen, men ibland har grönsakerna en tendens att flyta upp till ytan. Då tynger vi ner dem med tex en liten skål eller fat som vi placerar ovanpå grönsakerna och som gör att grönsakerna trycks ner när man sätter på locket.
Efter ett dygn är grönsakerna klara att ätas, men man kan också vänta lägre än så. I bästa fall håller sig grönsakerna i flera veckor i lagen.
Fler inlägg på picklade grönsaker: Picklade kålrabbi, picklade rödlök och picklader rädisor.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Picklade grönsaker”
Vilken koncentration på ättiksspriten?
12%. Lägger till det i receptet direkt. Tack.
Bilden på burkarna det ser härligt ut med den röda färgen, från vad? Rödbeta?
Det är en mörkröd morot som färgat av sig.
Det blir fräschare med mindre socker.
Vi gör en 1-1-3 lag, d.v.s hälften så mycket socker.
Vill man ha en gulaktig färg på lagen så använd rårörsocker.intressant
/ Johannes
Lämna ett svar