Kom ihåg att plantera perennerna innan vintern

Har du liksom vi tagit en massa rotsticklingar av perenner under våren och sommaren? Eller har du kanske delat perenner? Om du fortfarande har plantorna i krukor är det hög tid att plantera perennerna innan vintern.

En del kan kanske tänker att om man skaffar sig perenner i sina prydnadsrabatter så behöver man inte greja så mycket i trädgården. Perenner sköter sig själva! Det är förvisso sant. Perenner är växter som övervintrar och kan leva i många år. Flertalet av våra perenner har växt på samma plats i en massa år utan att vi gjort något särskilt med dem. Lite extra vatten torra somrar och lite gödsel någon gång ibland.

Vi känner oss inte nöjda med att ha en trädgård som sköter sig själv. Det känns alldeles för tråkigt och okreativt. Därför möblerar vi ibland om i våra rabatter. Inte så ofta att växterna tar skada, utan mer när de verkar behöva lite omväxling och ny energi. Jorden i våra rabatter är i grunden både torr och näringsfattig så av den anledningen behöver vi löpande jordförbättra. Då passar vi på att dela på plantor, ta rotsticklingar och flytta på vissa plantor som kanske verkar växa på en ogynnsam plats.

I år har vi delat på jättevallmo, blå bolltistel, höstanemon och några myntor. Dessutom har vi fått plantor av daglilja och en magnolia. Några plantor har vi också köpt. Från frö har vi sått några primula-sorter och flera rudbeckior samt 2 st blå bergsvallmoplantor. Ett gäng olika plantor som delats, såtts eller köpts har redan kommit ner i jorden, men ett flertal står fortfarande i väntläge.

Lästips: Perenners växtsätt och hur jag rensar rabatterna på våren

Om man har en massa krukor med plantor kvar, behöver man plantera perennerna innan vintern kommer.

Två sätt innan vintern kommer

Att låta alla plantor i sina små krukor övervintra utomhus på ett planteringsbord eller liknande är ingen bra idé. När temperaturen blir allt lägre och det blir minusgrader konstant, kan jorden i krukorna frystorka. I värsta fall skadas plantorna och dör. I bästa fall överlever de vintern, men vi vill inte chansa.

Det viktiga är att få ner plantorna i jorden, med eller utan kruka, innan jorden i rabatten eller i en odlingsbäddarna fryser och blir stenhård. Låter man krukan vara kvar runt plantan kallas förfarandet att man jordslår. Om man bestämmer sig för en bestående plats i trädgården eller en tillfällig spelar ingen roll. Man kan gräva upp plantorna på våren.

Att jordslå

Alla de plantor som vi inte valt en plats till ännu och de plantor som vi inte orkar placera ut och de plantor som vi vill ge eller sälja till andra, jordslår vi. Det betyder att vi räddar plantorna från vinterns eventuella frystorkning genom att gräva ner dem med krukan på. Oftast använder vi en dubbelpallkrage som precis skörtats på plantor eller tömts på rötter. Där blir det en slags plantparkering under vintern. Varje kruka + planta grävs ner i en egen grop.

Lästips: Jordslå plantorna så klarar de vintern

Plantera perennerna under hösten

Om man vet var man vill plantera sin plantor gäller det att inte glömma bort att få ner dem innan det blir för kallt och jorden blir svår att gräva i. Först gräver vi lagomt stora hål i jorden. Gärna minst dubbelt så stora som krukans volym. Därefter vill vi gärna passa på att fjäska lite extra för de nya plantorna. Vi brukar därför hälla ner lite ny planteringsjord, ibland blandat med kogödsel eller biokol i hålet. Dessutom brukar vi peppa med någon annan typ av gödsel också innan vi planterar växten. Jordytan på jorden i krukan ska vara på samma höjd som jordytan i rabatten.

Efter planteringen behöver man vattna rikligt med flera liter vid varje ny planterad planta, mindre ju senare på hösten man planterar. Efter några dagar kan det behövas mer vatten, särskilt om det varit ett gäng torra dagar utan regn. Var beredd på att plantor som planteras på hösten kan komma att vissna ner. Det behöver inte bero på att de inte trivs eller inte mår bra. Det kan vara naturens gång helt enkelt. De flesta perenner vissnar ner inför vinterns vila. I vår kan man sedan se att de vaknar igen. Märk för säkerhets skull upp platsen där du planterat utifall plantorna vissnat ner så pass mycket att de inte syns. Det är lätt hänt att man helt glömmer bort planteringen och i värsta fall är där och planterar eller gräver, det gäller även plantor som man grävt ner med krukan på.

Lästips: Odla perenna ätbara växter

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *