Din varukorg är för närvarande tom!
Kom ihåg att plantera perennerna innan vintern
Har du liksom vi tagit en massa rotsticklingar av perenner under våren och sommaren? Eller har du kanske delat perenner? Om du fortfarande har plantorna i krukor är det hög tid att plantera perennerna innan vintern.
En del kan kanske tänker att om man skaffar sig perenner i sina prydnadsrabatter så behöver man inte greja så mycket i trädgården. Perenner sköter sig själva! Det är förvisso sant. Perenner är växter som övervintrar och kan leva i många år. Flertalet av våra perenner har växt på samma plats i en massa år utan att vi gjort något särskilt med dem. Lite extra vatten torra somrar och lite gödsel någon gång ibland.
Vi känner oss inte nöjda med att ha en trädgård som sköter sig själv. Det känns alldeles för tråkigt och okreativt. Därför möblerar vi ibland om i våra rabatter. Inte så ofta att växterna tar skada, utan mer när de verkar behöva lite omväxling och ny energi. Jorden i våra rabatter är i grunden både torr och näringsfattig så av den anledningen behöver vi löpande jordförbättra. Då passar vi på att dela på plantor, ta rotsticklingar och flytta på vissa plantor som kanske verkar växa på en ogynnsam plats.
I år har vi delat på jättevallmo, blå bolltistel, höstanemon och några myntor. Dessutom har vi fått plantor av daglilja och en magnolia. Några plantor har vi också köpt. Från frö har vi sått några primula-sorter och flera rudbeckior samt 2 st blå bergsvallmoplantor. Ett gäng olika plantor som delats, såtts eller köpts har redan kommit ner i jorden, men ett flertal står fortfarande i väntläge.
Lästips: Perenners växtsätt och hur jag rensar rabatterna på våren
Två sätt innan vintern kommer
Att låta alla plantor i sina små krukor övervintra utomhus på ett planteringsbord eller liknande är ingen bra idé. När temperaturen blir allt lägre och det blir minusgrader konstant, kan jorden i krukorna frystorka. I värsta fall skadas plantorna och dör. I bästa fall överlever de vintern, men vi vill inte chansa.
Det viktiga är att få ner plantorna i jorden, med eller utan kruka, innan jorden i rabatten eller i en odlingsbäddarna fryser och blir stenhård. Låter man krukan vara kvar runt plantan kallas förfarandet att man jordslår. Om man bestämmer sig för en bestående plats i trädgården eller en tillfällig spelar ingen roll. Man kan gräva upp plantorna på våren.
Att jordslå
Alla de plantor som vi inte valt en plats till ännu och de plantor som vi inte orkar placera ut och de plantor som vi vill ge eller sälja till andra, jordslår vi. Det betyder att vi räddar plantorna från vinterns eventuella frystorkning genom att gräva ner dem med krukan på. Oftast använder vi en dubbelpallkrage som precis skörtats på plantor eller tömts på rötter. Där blir det en slags plantparkering under vintern. Varje kruka + planta grävs ner i en egen grop.
Lästips: Jordslå plantorna så klarar de vintern
Plantera perennerna under hösten
Om man vet var man vill plantera sin plantor gäller det att inte glömma bort att få ner dem innan det blir för kallt och jorden blir svår att gräva i. Först gräver vi lagomt stora hål i jorden. Gärna minst dubbelt så stora som krukans volym. Därefter vill vi gärna passa på att fjäska lite extra för de nya plantorna. Vi brukar därför hälla ner lite ny planteringsjord, ibland blandat med kogödsel eller biokol i hålet. Dessutom brukar vi peppa med någon annan typ av gödsel också innan vi planterar växten. Jordytan på jorden i krukan ska vara på samma höjd som jordytan i rabatten.
Efter planteringen behöver man vattna rikligt med flera liter vid varje ny planterad planta, mindre ju senare på hösten man planterar. Efter några dagar kan det behövas mer vatten, särskilt om det varit ett gäng torra dagar utan regn. Var beredd på att plantor som planteras på hösten kan komma att vissna ner. Det behöver inte bero på att de inte trivs eller inte mår bra. Det kan vara naturens gång helt enkelt. De flesta perenner vissnar ner inför vinterns vila. I vår kan man sedan se att de vaknar igen. Märk för säkerhets skull upp platsen där du planterat utifall plantorna vissnat ner så pass mycket att de inte syns. Det är lätt hänt att man helt glömmer bort planteringen och i värsta fall är där och planterar eller gräver, det gäller även plantor som man grävt ner med krukan på.
Lästips: Odla perenna ätbara växter
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar