Skörda solrosfrön från egna solrosor

Odlar man solrosor som kan man ta egna frön till nästa års odling. Man kan också skörda frön för att äta eller för att ge dem till fåglarna.

Om man själv inte odlar solrosor kanske man tänker att solrosor är stora och högväxande gula blommor. Det är förvisso sant. Men solrosor finns i många olika höjder från väldigt låga till enormt höga. Dessutom finns det ganska många olika färgvarianter bland sorterna hos fröfirmorna. Vi har mer och mer börjat gilla lite dova och mörka nyanser av rosa, rost och mörkrött och att de ligger på en maxhöjd av 2 m.

En del av de mest spektakulära solrosorna är ibland F1 hybrider. Dessa sorter är framkorsade med en hemlig mamma och pappa. Oftast blir solrosor från egna frön tagna från F1 hybrider inte lika sina föräldrar. Vi har också upplevt att en del F1 solrosor knappt verkar ge någon pollen och inga frön. Men dessa solrosor har ändå fyllt ens fin funktion, förutom att de är sagolikt vackra, då vi sett att humlorna sover i dem.

Solros bicolor
Den låga solrosen Ms Mars en av våra favoriter att sätta i framkanten av tex pallkragar.

Egna frön

Vi har många gånger tänkt under våren och sommaren att vi ska spara fröna som bildas när solrosorna blommat över. Fröna kan man använda som eget utsäde till nästa odlingssäsong. Men man kan också spara fröna till eget brödbak. Mest av allt har vi önskat oss egna solrosfrön till vår egen pestotillverkning. Det skulle kännas så roligt att liksom ha odlat alla ingredienser förutom oljan, osten och saltet. Men när höstan kommit har fåglarna varje år hunnit före oss. Men det har ändå känts ganska okej. När de vackra blommorna blommat över så har ju fröna kommit till användning, även om det inte var till oss.

Troligtvis sorten Ruby F1

Vi hann före fåglarna

I år hann vi glädjande nog före fåglarna. Av en händelse tittade vi till lite extra på en överblommad solros och fann att den dels var orörd och även full med frön. Yippie! Vi knipsade av den före detta blomman och tog med den in för att vittja frökvalitén och antalet frönkapslar med utvecklade frön.

Först behöver man ta bort kronbladen så att endast blommans mitt är kvar, där frön sitter. Därefter är det lättast att bryta fröhuset i mindre delar. Sedan kan man ganska enkelt pilla ur fröna. Så här långt är det relativt enkelt. Om de små skalen verkligen innehåller frön, är i detta skede inte särskilt lätt att förutse. Men ju större skalen är desto större sannolikhet att fröet är fullt utvecklat.

Frön till att odla

Det är relativt lätt att få fram frön från en solros. Insekterna hos oss älskar solrosorna, särskilt humlorna. Men odlar man flera sorter finns stor risk att korspollinering sker. Då blir fröet ett resutlat av korsningen, vilket i sin tur kommer ge en solros som kanske inte alls ser ut som man önskar. Om man endast odlar en sort är risken för korspollinering mindre. Men bor man i ett samhälle med flera trädgårdar i närheten där man odlar solrosor kan insekter ta sig iväg till en annan solros på andra sidan tomtgränsen och sprida eller hämta pollen.

För den som inte är så kräsen av sig och kanske rent av gillar spännande överraskningar, kan det bli en lyckoträff att ta egna frön även om det kanske är korsningar som man odlar. Det blir vad det blir. Hur som helst är solrosor vackra skapelser och lockar ofta till sig en mängd pollinerare.

Frön att äta

Tanken att odla egna solrosfrön till brödbak eller müsli är fantastisk. Men den som inte har all tid i världen kommer snabbt att märka att fröskalandet tar sin lilla tid och att fröna är relativt små, mindre än de i affären. Bäst är att använda tänderna för att öppna fröskalet. Därefter bänder man isär de två skaldelarna för att sedan pilla ut fröet. Hos oss var solrosen stor, men fröna små.

Frön till fåglar

Vill man varken äta eller odla sina solrosfrön kan man ju åtminstone ge fåglarna något att mumsa på. Om man inte pillar loss fröna själv gör fåglarna det. Det man kan behöva tänka på är att fröna är klara när solrosen är torr och vissen. Det betyder att man behöver spara blommorna ett tag, trots att de ser skräpiga och vissna ut. Möjligtvis kan man klippa av blommorna och lägga dem någonstans där fåglarna kan äta på dem och sedan ta boort de tjocka stjälkarna. På så vis kan man hålla trädgården fin och samtidigt ge fåglarna mat.

Har inte fåglarna hunnit käka upp fröna innan de torkat, kan man skörda de stora blommorna och lägga på tork inomhus för att sedan portionera ut dem när man själv tycker att fåglarna behöver extra mat.

Lästips: Egna fröbollar till fåglarna

Theres Lunden & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *