Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså spenat i back

De senaste åren har vi vintersått spenat i back i vårt kallväxthus. Det blir riktigt fina och kompakta plantor som vi kan skörda av i april/maj.
Det är verkligen lyxigt att under våren kunna ta med sig en korg och skörda en massa bladgrönt till salladen eller smörgåsen. Oftast äter vi spenat färsk men orkar vi inte äta upp allt innan plantorna reser sig och riktar in sig på blomning, händer det att vi fryser in bladen efter förvällning. Att odla spenat i back ger en liten och lagom skörd. Vill man har en mer massiv skörd kan man istället så spenatfrön i en hel pallkrage.
Lästips: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår

Varför så kallt?
Innan vi började vinterså hade vi plantor överallt inomhus under våren. De inomhussådda fick för dåligt med ljus och blev allmänt gängliga och svåra att hantera. När det blev platsbrist ett år sådde vi vissa växter utomhus tidigt under vårvintern på vinst eller förlust. Resultatet blev häpnandsväxkande. Fröna grodde tidigare än anat och plantorna blev kompakta och otroligt fina. Efter det provade vi allehanda frön. Att vinterså spenat visade sig vara det enda rätta. Spenat går nämligen nästan direkt upp i blom om de sås för sent under våren. Det beror på att dygnet har så många ljusa timmar att det triggar blomningen. Vid vintersådd kommer spenaten i gång innan den mest kritiska tiden börjat.
Så här går det till när vi sår spenat i back
Odling i back är smart om man vill ha många plantor på samma yta. Med back menas en brödback eller något annat back- eller lådliknande med hål i botten. En brödback kan ha ganska mycket hål i botten så att jorden behöver hållas på plats. Vi brukar därför lägga en bit plast från en jordsäck i botten på backen.
Jorden vi använder är planteringsjord eller återanvänd krukjord med kompost. När backen är fylld med jord nästan ända upp till kanten strör vi över fröna jämnt över ytan. Det brukar blir en hel påse som går åt. Tänk på att inte platta till jorden i backen. Det ska vara luftigt. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags att vattna med ett tjockt lager snö eller rikligt med vatten.

Spenatbacken har vi i vårt kallväxthus. Men det går också bra att så spenat i back på en balkong, inglasad uteplats eller på annan plats utomhus eventuellt med en fiberduk över. Ju mer skyddad plats backen står på, desto snabbare kommer fröna att gro.
Vart efter tiden går behöver man fylla på med mer snö eller vatten om snön smälter eller jorden ser torr ut. De första bladen som syns är långsmala, men efter det kommer de mer ovala bladen. Man har inte så lång tid på sig att skörda, så det gäller att inte vara för försiktig. Det är ofrånkomligt att plantorna börjar blomma om man väntar för länge. Blommande spenat ge mindre och ljusare blad.
Lästips: Hjälp, spenaten blommar!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Odla kallt – vinterså spenat i back”
Vilken bra idé, ser ut som ni lägger plast i botten på backen?
Ja, vi lägger en bit plast från en gammal jordsäck i botten så att inte jorden ska trilla ur. Vi är dock noga med att det alltid finns möjlighet för överblivet vatten att rinna ut i botten.
Har börjat så grönsaker nu när det är vår, i beskrivningen av hur man gör står det att det skall vara luftig kompostjord .
Min finns i permafrosten !
När jag grävde i markbädden i växthuset så på ett spaddjup finns det mycket trådtunna rötter från vinrankor och annat som jag hackade isär och tänkte använda som fyllnad i odlingsjorden.
Vad tror ni?Vi vet inte. Hur gjorde du?
[…] om hur vi odlar i backar: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back, Odla kallt – vinterså mini pak choi i […]
[…] kan du läsa mer om spenat: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland, Odla kallt – vinterså spenat i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, […]
Lämna ett svar