Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså anisisop

Aldrig har vi haft så många humlor i trädgården som när vi odlar anisisop. Troligen har dess blålila eller vita blommor något extra gott i sig som lockar till sig alla dessa pollinatörer.
På något viss känns det extra bra att ha snygga blommor som förutom sin prakt också lockar till sig humlor. En trädgård med en massa humlesurr känns som en härligare än en trädgård utan, eller hur?
Här finner du vår bok : Odla kallt
Anisisop eller lakritsmynta?
Denna kära växt har två vardagsnamn, anisisop och lakritsmynta. Det vetenskapliga namnet är Agastache foeniculum. Växten kan räknas som flerårig, men vad vi har märkt är den som allra maffigast sitt första år och därefter blir den lite fjuttigare för varje år. Därför ser vi till att odla nya exemplar varje år. Bladen på anisisopen är ätbara och smakar lite åt lakritshållet. Det mest vanliga är att använda bladen i te.


Varför så kallt?
Anisisop klarar kall vintersådd mycket bra, men det är inte nödvändigt att starta redan i januari. Vill man vänta går det lika bra att göra det, men vi tycker det är smidigt att fixa iordning alla våra vintersådder av perenner samtidigt. Då är de liksom klara på ett kick och så behöver man inte tänka så mycket mer på det. Och just detta, att inte behöva tänka så mycket är en av de stora fördelarna med vintersådd. När fröna ligger i jorden, ev under ett snötäcke, kan de när villkoren är de rätta titta upp. Från att de ser dagens ljus förförsta gången är de anpassade för utomhusklimat. Att kallsådda plantor blir mer kompakta och motståndskraftiga är ett annat plus.

Sådden och hur den går till
Anisisopen och alla andra perenner sås i krukor eller byttor, sk förkultivering. Det blir helt enkelt bäst så. Lätta att hålla koll på och så får vi färdiga plantor att plantera ut under våren. Våra såbyttor eller krukor fyller vi planteringsjord i och över ytan lägger vi anisisopfrön i små högar. Då kommer det sedan växa upp som buskiga tuvor. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord och sedan är det dags för vattning.
Om vi inte har tillgång till snö, vattnar vi med vanligt vatten i stället. Men vi tycker att snö är att föredra, och om vi har snö, så blir det ett tjockt lager över såbyttan. Cartefter solen ligger på på dagarna så smälter snön succesivt. Eftersom vi har ett växthus så ställer vi alla våra kallsådder där, men har man inget växthus kan man ställa sådden på en balkong, i ett pallkrageväxthus, i en stor transparant låda med dräneringshål eller helt utan skydd i trädgården. Om snön smälter eller jorden verkar torr vattnar vi igen med snö eller vatten. Så det är bra att då och då titta till sådden.
Läs mer om vintersådd: Frågor och svar – vintersådder
Omplantering
De flesta växter som förkultiverats tjänar på att planteras om en gång innan utplantering. Plantorna blir märkbart kraftigare. Vi brukar plantera om i slutet av april eller i maj och då blir det ny planteringsjord och enskilda krukor, en tuva i varje kruka.

Under sommaren
Vi tycker om att ha anisisop både i perennarabatterna och i pallkragarna blandat med grönsaker. Utplanteringen sker när vi planterar ut annat, oftast i maj eller i juni. Att ha den tillsammans med violetta kålsorter är bara så vackert tycker vi, se bilden högst upp. Anisisop blommar redan första året och hos oss är det den allra vackraste blomningen, åren därefter blir inte blomningen inte lika kraftfull och inte heller lika färgstark av någon anledning. Det bara är så, den kanske är mer fåfäng det första året?

Mer om anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare,
Johannes & Theres
I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om vintersådd och odling i låga temperaturer.
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar