Odla kallt – vårså betor

Betor, rödbetor, gulbetor, vitbetor, polkabetor, ja betor av alla olika slag går bra att så utomhus nu om våren. Att vårså dem kallt har blivit något av en tradition hos oss. Här berättar vi mer och varför.

När vi odlar betor blir det oftast rödbetor av det lite mer avlånga slaget, som på bilden ovan, och gulbetor. Men det finns även vitbetor och polkabetor som man kan odla och njuta av. Oavsett vilka betor man odlar så är tillvägagångssättet likadant. Betornas frön passar bra att sås i utomhusklimat om våren. Vi kallar det för att vårså kallt. Eftersom vi har kallväxthus brukar vi ha våra betsådder där till en början. Men man kan också så utomhus utan skydd men på ett skyddat läge.

När det handlar om att odla kallt brukar vi dela upp den kalla perioden i vinter, vinter/vår och vår. Betorna sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Man kan så ändra fram till midsommar om man så önskar. Då kallar vi det för sommarsådd. När det handlar om betor är det bra att veta om att de är känsliga för riktigt kall väderlek. Det är därför vi inte sår dessa innan mitten av mars. Eftersom betor är tvååriga växter och går i blom sitt andra år, kan en period med minusgrader få betorna att tro att det blivit dags för blomning, att de redan är inne på år två.

Varför så betor kallt?

När växter startar sitt liv utomhus blir plantorna fina och kompakta. Det beror på en förhållandevis låg temperatur nattetid, kraftigt solljus och relativt hög temperatur dagtid. Dessutom tycker vi att det är mycket skönare och mer praktiskt att driva upp plantor utomhus på skyddade lägen i jämförelse med att belamra inomhus. Det är ju mer naturligt!

Sedan många år tillbaka kallsår vi allehanda växter. I begynnelsen var det endast våra perenner, däribland Primula, som vi vintersådde. Det gjorde vi för att just primula kräver det. Dess fröer behöver nämligen utsättas för omväxlande plus- och minusgrader för att gro. Vartefter åren gått och vi testat att kallså flera växter har vi upptäckt att nästan alla växter vi odlar klarar av att sås utomhus när det är ganska kallt. Kålväxter, perenner, örter och annat bladgrönt brukar gå bra att så på vårvintern då det är minusgrader. Andra växter som betor, mangold, nyzeeländsk spenat, purjo, tomat och basilika tål inte allt för många minusgrader men kan ändå växa till sig bra vid relativt låga temperaturer (över nollan).

Läs ännu mer om att odla kallt: Vinterså perenner till blomsterrabatterna , Odla kallt – Så och skörda grönsaker, perenner och blommor året om., Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt, Odla kallt – våra olika såtider

Lite kort om hur sådden går till hos oss

Betorna sår vi på våren från mitten av mars och framöver. När det gäller betor kan man både direktså och fökultivera dem. I begynnelsen av vårt odlande direktsådde vi alltid betorna. Men eftersom varje frö är en frökapsel innehållande upp till 5 frön så blev det väldigt trångt. Att krypa om kring i grönsakslandet och gallra är inte särskilt kul. Det känns heller inte bra att kasta bort småplantor. Nu för tiden sår vi alltid i plastbyttor i planteringsjord. Oftast sprider vi ut fröna jämnt över jordytan och därefter täcker vi fröna med ett tunt jordlager och vattnar rikligt. Sådden ställer vi i vårt kallväxthus. Men det går lika bra att låta såbyttan vara på en balkong, i en kallbänk, i en pallkrage eller direkt på marken vid en södervägg. Det är viktigt att hålla koll på sin sådd och vattna ofta så att sådden inte torkar ut.

Läs mer: Behöver man så i såjord?

Omplantering och utplantering

När det ser lite trångt ut i såbyttan och plantorna är mellan 5 – 10 cm höga, är det dags att plantera ut dem eller plantera om dem. Vi gör på båda sätten beroende på vad vi har för plats, hur mycket tid vi har och hur kall eller varm våren är. Om tilltänkt odlingsyta inte är beredd ännu och vi inte har tid med detta kan vi plantera om varje planta en gång i ny planteringsjord. Har vi en odlingsyta som är preparerad med gödsel och som är fri från eventuellt ogräs planterar vi ut plantorna. Varje planta planterar vi med ett avstånd på cirka 10 – 15 centimeter från de andra plantorna. Oftast planterar vi inte i raka rader utan jämnt över en yta. Ibland blandat med andra slags växter, 15- 20 plantor i en pallkrage är inte ovanligt.

Läs gärna: Vattna vid utplantering

Stjälk i mitten och blomma

Om det nu skulle vara så att ens betor börjar utveckla en stjälk i mitten och vill börja blomma, kommer knölen troligen inte att bli lika stor som förväntat. Det man kan göra är att skörda och äta upp de betor som drabbas. Ett år blev flertalet av våra gulbetor till blommande plantor. Vi lät de hållas ett tag innan vi tillslut ryckte upp dem. Lyckligtvis hade inte stjälkarna inte hunnit påverkat knölarna något, förutom att de kanske inte hade växt sig så stora. De var precis lika goda som vanligt. Kanske kan man bli lockad att låta betorna blomma klart och ta frön av dem, när det ändå vill blomma. Det kan man göra om man vill, men ”riktiga” fröodlare brukar inte vilja ta frön från exemplar som avviker från det normala, i detta fall: sådana som lätt går upp i blom under det första året.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *