Odla kallt – Så och skörda grönsaker, perenner och blommor året om.

Det blir en ny bok ”Odla kallt – så och skörda året runt” och den går redan nu att beställa! Äntligen kan vi berätta vad vi skrivit på under det här året, en bok som handlar om att odla kallt. Här finner du våra olika odlingstekniker och alla växter, grönsaker, perenner och blommor som vi odlar utan växtbelysning och värme. Från frö till skörd under hela året. Kunskap från 30 års odlande och som tre böcker i en enda bok. Välkommen in i vår kalla värld !

Välkommen att förboka ditt signerade exemplar här: Odla kallt : Så och skörda året runt. Grönsaker. Sommarblommor. Perenner


”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.

Frosttåliga grödor och blommor får alltså stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Den blåa bollvivan visade oss vägen

Vår odla kallt resa startade när jag Johannes som ung och oerfaren odlare under 1990-talet cyklade fel en vårdag i maj. Jag skulle besöka en äldre odlare som börjat att odla grönsaker i pallkragar men hamnade istället i ett hav av blåa bollvivor.

Jag föll pladask för dessa blommor som med sina kraftiga bladrosetter, upprätta blomstänglar och mängder av små blommor i bollar smyckade denna trädgård. Efter en hel del arbete fann jag både frön och odlingsinstruktioner genom Trädgårdsamatörerna och började odla bollvivorna själv. Bollvivornas frön behövde starta kallt för att väckas till liv. Med tiden sådde vi flera sorters växter, fler perenner och även ettåriga blommor, kryddor och grönsaker på samma sätt. Idag sår vi 90% av alla växter kallt och under hela året för att få ut så mycket skörd som möjligt. Att odla kallt har förenklat odlandet enormt för oss!

Läs mer om primula: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar

30 års erfarenhet

Vår ambition med ”Odla kallt” har varit att skapa en heltäckande och tydlig bok så att fler odlare lyckas lika bra som vi. Det är första gången våra egna bilder från vår odlingar och vårt odlande är med i bok, tidigare har vi mest arbetat med målningar. Det känns spännande att visa upp oss på det här sättet.

Välkommen att förboka ditt signerade exemplar här: Odla kallt : Så och skörda året runt. Grönsaker. Sommarblommor. Perenner

Vinterodling?

Handlar vår bok om vinterodling, kanske någon undrar. Ja, till viss del. Vad vi förstått har begreppet vinterodling olika innebörder för olika odlare. En del odlare tänker att det handlar om att kunna skörda ätbara växter under vintern, både utomhus och inomhus under växtbelysning. Andra menar att det endast handlar om att skörda utomhus på vintern och att man därför förbereder för detta tidigare under säsongen. En del hävdar att vinterodling handlar om att så innan det blir vinter så att fröna ligger i kall jord under vintern och sedan gror när våren kommer. Det brukar vi kalla för sen höstsådd. Du har kanske en annan tolkning på begreppet vinterodling och det är ju helt okej.

Vi har valt att inte ge oss in i begreppstolkningen så mycket utan mer beskriva hur man kan odla utomhus i låga temperaturer, dvs helt utan artificiellt ljus och värme. Vilka frön och växter kan tåla att sås när det är kallt under senhöst, vintern och tidig vår? Vilka grödor tål att växa eller förvaras på odlingsplatsen trots att temperaturen och ljuset sjunker under hösten och vintern? Vilka kortlivade växter kan sås under sommaren för att kunna ge njutning innan vinter tar kol på dem och vilka kan övervintra i jorden och ge njutning mitt i vintern eller nästa säsong?

Välkommen att förboka ditt signerade exemplar här: Odla kallt : Så och skörda året runt. Grönsaker. Sommarblommor. Perenner

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla kallt – Så och skörda grönsaker, perenner och blommor året om.”

  1. Vilken otroligt fin framsida! Ser mycket fram emot boken, hamnar på önskelistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *