Din varukorg är för närvarande tom!
Odla för kristid- Skörda Lagra Laga

Nu är det äntligen dags för vår nya bok Skörda Lagra Laga att anlända från tryckeriet. Över tusen signerade exemplar har förhandsbokats och imorgon onsdag ska vi signera alla dessa böcker och sedan skickas de ut till alla er.
Föga anade vi att vi i detta stundande boksläpp skulle befinna oss i denna globala kris. De senaste två veckorna har varit smått overkliga och vi har kastas in i nya tankebanor, mer allvarsamma. Många av oss odlare är ju vana att tänka framåt och att tänka att dessa gåvor vi skördar ska hålla och räcka länge. Visst har vi lekt med tanken om en framtida katastrof av något slag och att vi stått där kvar med en handfull frön och några sättpotatisar. Är vi där nu? Det vet vi inte riktigt än men helt klart är det en otäck situation både hälsomässigt och ekonomiskt, hela världen är lamslagen och stundtals tror jag att det här bara är en mardröm. Corona har fått mig att börja fundera på helt andra saker just nu och det känns som vi alla har gått ner i tempo i all denna osäkerhet. En slags mellantid existerar, mellan då och framtiden med ett nu vi känner oss ytterst osäkra i.
Varför vi skrev den här boken
Vi har bloggat och verkat i sociala medier sedan 2012 och redan från dag ett började vi dela med oss av våra gröna äventyr i köket och i våra odlingar. Vi märkte ganska snart att det fanns en stor törst efter handfasta råd om hur man odlar. Vi har nu i åtta år delat med oss av vår kunskap om mat och odlande på våra internetbaserade plattformar och i bokform. Det har varit en enormt kreativ och stundtals arbetsam resa att gå från att bara få ner våra tankar om odlandet och maten till att bli en av de största odlarinspiratörerna i Sverige. Det var aldrig planerat, det råkade bara bli så. Vi har aldrig haft några definitiva mål utan kört på glädje, att det ska vara roligt.

Vi fick hjälp
När vi var klara med Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, totalt 72 grödor med kompletta odlingsinstruktioner, var tiden inne för att skapa en bok där tillagandet av dessa grödor skulle ta plats och vad allt det innebär och gärna med ett nytt estetiskt uttryck men samtidigt med en stor igenkänning. Vi hade flera idéer och förslag men kunde inte riktigt urskilja vad som skulle vara det allra bästa att skriva om. Vi behövde hjälp att utkristallisera detta.
Att boken heter Skörda Lagra Laga är tack vare Maria som följt oss ett tag. Hon mailade oss förra våren efter att vi ställt frågan till alla er om vad ni tyckte att vi skulle skriva för bok.
Här är Marias mail: Bokidé: skörda, lagra, laga.
Jag som nybörjare vet typ inte HUR man skördar på smartast sätt. Ska man skära, bryta rycka? Ska man skölja av jord eller låta den torka? Hur gör man bäst för att slippa använda mängder med vatten för att få bort jord och inte få in jord i hela köket. Sen nästa steg, hur lagrar man bäst om man tex inte har jordkällare mm. Och sist men mest; hur lagar man gott och smart med det man har. Lycka till
Vårt svar hösten 2020: Hej Maria, det var ett tag sedan. Ditt tips på bok harmonierade med vad vi också innerst inne vill göra. Förlaget hade egentligen helt andra önskemål från oss innan jag berättade om att vi fått in massor av förslag på att många vill veta mer om vad man ska göra med skörden. Ditt mail slog verkligen huvudet på spiken och förändrade faktiskt förlagets tankar om vår nästa bok. Vår tredje bok kommer som du önskar och rekommenderar att heta: ”Skörda, Lagra, Laga” och vi skriver på den nu. Vi är så glada att du hörde av dig och inspirerade oss och kom med ett så bra förslag. Vi skulle vilja ha din adress så att vi kan skicka det första exemplaret till dig. Tatiana, vår akvarellkonstnär i Sibirien har börjat att omvandla våra bilder till akvareller. Under hösten har vi fotograferat alla bilder till boken. Än en gång. Tusen tack för dina idéer och förslag! Med vänliga hälsningar Johannes & Theres
Till alla er som redan bokat signerade ex och till alla er som kommer köpa boken när den kommer ut i handeln: Tack för att vi får vägleda dig in i vårt skördande, lagrande och lagande. Må grödorna räcka länge och ge fler skördar än du trodde var möjligt och att rätterna du lagar på dina egna grödor smakar underbart. Klicka Här om du vill komma till Bokus och till Skörda lagra laga.
Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar