Din varukorg är för närvarande tom!
Odla för kristid- Skörda Lagra Laga

Nu är det äntligen dags för vår nya bok Skörda Lagra Laga att anlända från tryckeriet. Över tusen signerade exemplar har förhandsbokats och imorgon onsdag ska vi signera alla dessa böcker och sedan skickas de ut till alla er.
Föga anade vi att vi i detta stundande boksläpp skulle befinna oss i denna globala kris. De senaste två veckorna har varit smått overkliga och vi har kastas in i nya tankebanor, mer allvarsamma. Många av oss odlare är ju vana att tänka framåt och att tänka att dessa gåvor vi skördar ska hålla och räcka länge. Visst har vi lekt med tanken om en framtida katastrof av något slag och att vi stått där kvar med en handfull frön och några sättpotatisar. Är vi där nu? Det vet vi inte riktigt än men helt klart är det en otäck situation både hälsomässigt och ekonomiskt, hela världen är lamslagen och stundtals tror jag att det här bara är en mardröm. Corona har fått mig att börja fundera på helt andra saker just nu och det känns som vi alla har gått ner i tempo i all denna osäkerhet. En slags mellantid existerar, mellan då och framtiden med ett nu vi känner oss ytterst osäkra i.
Varför vi skrev den här boken
Vi har bloggat och verkat i sociala medier sedan 2012 och redan från dag ett började vi dela med oss av våra gröna äventyr i köket och i våra odlingar. Vi märkte ganska snart att det fanns en stor törst efter handfasta råd om hur man odlar. Vi har nu i åtta år delat med oss av vår kunskap om mat och odlande på våra internetbaserade plattformar och i bokform. Det har varit en enormt kreativ och stundtals arbetsam resa att gå från att bara få ner våra tankar om odlandet och maten till att bli en av de största odlarinspiratörerna i Sverige. Det var aldrig planerat, det råkade bara bli så. Vi har aldrig haft några definitiva mål utan kört på glädje, att det ska vara roligt.

Vi fick hjälp
När vi var klara med Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, totalt 72 grödor med kompletta odlingsinstruktioner, var tiden inne för att skapa en bok där tillagandet av dessa grödor skulle ta plats och vad allt det innebär och gärna med ett nytt estetiskt uttryck men samtidigt med en stor igenkänning. Vi hade flera idéer och förslag men kunde inte riktigt urskilja vad som skulle vara det allra bästa att skriva om. Vi behövde hjälp att utkristallisera detta.
Att boken heter Skörda Lagra Laga är tack vare Maria som följt oss ett tag. Hon mailade oss förra våren efter att vi ställt frågan till alla er om vad ni tyckte att vi skulle skriva för bok.
Här är Marias mail: Bokidé: skörda, lagra, laga.
Jag som nybörjare vet typ inte HUR man skördar på smartast sätt. Ska man skära, bryta rycka? Ska man skölja av jord eller låta den torka? Hur gör man bäst för att slippa använda mängder med vatten för att få bort jord och inte få in jord i hela köket. Sen nästa steg, hur lagrar man bäst om man tex inte har jordkällare mm. Och sist men mest; hur lagar man gott och smart med det man har. Lycka till
Vårt svar hösten 2020: Hej Maria, det var ett tag sedan. Ditt tips på bok harmonierade med vad vi också innerst inne vill göra. Förlaget hade egentligen helt andra önskemål från oss innan jag berättade om att vi fått in massor av förslag på att många vill veta mer om vad man ska göra med skörden. Ditt mail slog verkligen huvudet på spiken och förändrade faktiskt förlagets tankar om vår nästa bok. Vår tredje bok kommer som du önskar och rekommenderar att heta: ”Skörda, Lagra, Laga” och vi skriver på den nu. Vi är så glada att du hörde av dig och inspirerade oss och kom med ett så bra förslag. Vi skulle vilja ha din adress så att vi kan skicka det första exemplaret till dig. Tatiana, vår akvarellkonstnär i Sibirien har börjat att omvandla våra bilder till akvareller. Under hösten har vi fotograferat alla bilder till boken. Än en gång. Tusen tack för dina idéer och förslag! Med vänliga hälsningar Johannes & Theres
Till alla er som redan bokat signerade ex och till alla er som kommer köpa boken när den kommer ut i handeln: Tack för att vi får vägleda dig in i vårt skördande, lagrande och lagande. Må grödorna räcka länge och ge fler skördar än du trodde var möjligt och att rätterna du lagar på dina egna grödor smakar underbart. Klicka Här om du vill komma till Bokus och till Skörda lagra laga.
Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar