Din varukorg är för närvarande tom!
Odla för kristid- Skörda Lagra Laga

Nu är det äntligen dags för vår nya bok Skörda Lagra Laga att anlända från tryckeriet. Över tusen signerade exemplar har förhandsbokats och imorgon onsdag ska vi signera alla dessa böcker och sedan skickas de ut till alla er.
Föga anade vi att vi i detta stundande boksläpp skulle befinna oss i denna globala kris. De senaste två veckorna har varit smått overkliga och vi har kastas in i nya tankebanor, mer allvarsamma. Många av oss odlare är ju vana att tänka framåt och att tänka att dessa gåvor vi skördar ska hålla och räcka länge. Visst har vi lekt med tanken om en framtida katastrof av något slag och att vi stått där kvar med en handfull frön och några sättpotatisar. Är vi där nu? Det vet vi inte riktigt än men helt klart är det en otäck situation både hälsomässigt och ekonomiskt, hela världen är lamslagen och stundtals tror jag att det här bara är en mardröm. Corona har fått mig att börja fundera på helt andra saker just nu och det känns som vi alla har gått ner i tempo i all denna osäkerhet. En slags mellantid existerar, mellan då och framtiden med ett nu vi känner oss ytterst osäkra i.
Varför vi skrev den här boken
Vi har bloggat och verkat i sociala medier sedan 2012 och redan från dag ett började vi dela med oss av våra gröna äventyr i köket och i våra odlingar. Vi märkte ganska snart att det fanns en stor törst efter handfasta råd om hur man odlar. Vi har nu i åtta år delat med oss av vår kunskap om mat och odlande på våra internetbaserade plattformar och i bokform. Det har varit en enormt kreativ och stundtals arbetsam resa att gå från att bara få ner våra tankar om odlandet och maten till att bli en av de största odlarinspiratörerna i Sverige. Det var aldrig planerat, det råkade bara bli så. Vi har aldrig haft några definitiva mål utan kört på glädje, att det ska vara roligt.

Vi fick hjälp
När vi var klara med Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, totalt 72 grödor med kompletta odlingsinstruktioner, var tiden inne för att skapa en bok där tillagandet av dessa grödor skulle ta plats och vad allt det innebär och gärna med ett nytt estetiskt uttryck men samtidigt med en stor igenkänning. Vi hade flera idéer och förslag men kunde inte riktigt urskilja vad som skulle vara det allra bästa att skriva om. Vi behövde hjälp att utkristallisera detta.
Att boken heter Skörda Lagra Laga är tack vare Maria som följt oss ett tag. Hon mailade oss förra våren efter att vi ställt frågan till alla er om vad ni tyckte att vi skulle skriva för bok.
Här är Marias mail: Bokidé: skörda, lagra, laga.
Jag som nybörjare vet typ inte HUR man skördar på smartast sätt. Ska man skära, bryta rycka? Ska man skölja av jord eller låta den torka? Hur gör man bäst för att slippa använda mängder med vatten för att få bort jord och inte få in jord i hela köket. Sen nästa steg, hur lagrar man bäst om man tex inte har jordkällare mm. Och sist men mest; hur lagar man gott och smart med det man har. Lycka till
Vårt svar hösten 2020: Hej Maria, det var ett tag sedan. Ditt tips på bok harmonierade med vad vi också innerst inne vill göra. Förlaget hade egentligen helt andra önskemål från oss innan jag berättade om att vi fått in massor av förslag på att många vill veta mer om vad man ska göra med skörden. Ditt mail slog verkligen huvudet på spiken och förändrade faktiskt förlagets tankar om vår nästa bok. Vår tredje bok kommer som du önskar och rekommenderar att heta: ”Skörda, Lagra, Laga” och vi skriver på den nu. Vi är så glada att du hörde av dig och inspirerade oss och kom med ett så bra förslag. Vi skulle vilja ha din adress så att vi kan skicka det första exemplaret till dig. Tatiana, vår akvarellkonstnär i Sibirien har börjat att omvandla våra bilder till akvareller. Under hösten har vi fotograferat alla bilder till boken. Än en gång. Tusen tack för dina idéer och förslag! Med vänliga hälsningar Johannes & Theres
Till alla er som redan bokat signerade ex och till alla er som kommer köpa boken när den kommer ut i handeln: Tack för att vi får vägleda dig in i vårt skördande, lagrande och lagande. Må grödorna räcka länge och ge fler skördar än du trodde var möjligt och att rätterna du lagar på dina egna grödor smakar underbart. Klicka Här om du vill komma till Bokus och till Skörda lagra laga.
Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar