Odla egna kryddor – timjan

En timjanplanta Farbror Grön

När det mesta i landen under tidiga våren består av gamla döda växtdelar från förra årets odlingar, står där våra timjansplantor fortfarande gröna och fulla av liv. Jag blir alltid så glad när jag ser dem och kan inte hålla mig från att känna lite på dess blad. Det gör jag bara för att sedan kunna njuta av doften på mina fingrar.

Mitt barndomshem gränsar till tät skog och doften från timjan får mig att åter-uppleva riktig skog för en stund. Så gör också våra barn när de går förbi de små tuvorna av timjan. Åttaåringen beskriver upplevelsen som att det luktar sommar.
Smaken kan inte så lätt beskrivas. Jag skulle såklart säga att den även smakar skog. Säregen är den helt klart och passar lika bra solitär som med andra örter.
Timjan har för oss blivit en av de mest använda kryddorna från vår trädgård. Vi äter den oftast i kombination med andra örter. På sidan Farbror Gröns Recept finns flera recept med timjan tex örtsmör, krämig feta- och timjanröra, örtsalt och grädd-stuvad lök med timjan.Testa att ta en näve färsk timjan i en tekopp och slå på hett vatten och en tsk honung och njut av ett sagolikt gott örtte.
Att odla timjan
Timjan är perenn, vilket betyder att den är flerårig. En uppdriven fin planta kan alltså ge rik skörd i många år om det vill sig väl. Eftersom vi hittat många användningsområden för denna växt, driver vi varje år upp nya plantor.
För oss har den blivit en av de växter vi sår vintertid i vårt kallväxthus. Fröna tål alltså kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt utomhus.  Vill man så timjan kan man börja redan i januari utomhus, gärna under ett snötäcke. Fina resultat får man också i drivbänkar med lock, i plastlådor med inte allt för täta lock och på balkonger. Fördelen med att så timjan så där supertidigt är att man också tidigt kan börja skörda. Har man inte så bråttom går det utmärkt att så när man önskar. Som senast har vi sått timjan i juli – augusti.
Att förkultivera timjan inomhus eller så direkt utomhus under våren fungerar också alldeles utmärkt. Men vi föredrar att driva upp små plantor/tuvor som vi sedan planterar ut. Första året har timjan mjukare stjälkar än när den stått ett par år och de förvedats. Oavsett stjälkarnas hårdhet är bladen lika goda.
Vill du veta mer om hur man ska odla timjan, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver timjan finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.
Klicka gärna på den gröna pilen och lyssna på ett poddavsnitt om vintersådd. På www.tvaodlareemellan.se finns fler poddavsnitt av Sara Bäckmos och Johannes podcast.
Läs också om dillpersiljatimjankyndelgräslökkoriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres Lundén
https://shop.luxpublica.com/product/allafingrargrona

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Odla egna kryddor – timjan”

  1. Dejlig informativt indlæg og i det hele taget en skøn blog!
    Timian er en fantastisk krydderurt, som man kan have glæde af hele året.
    Jeg har tilføjet jer til min blogroll på min blog. :-))
    Hilsen Henrik Havehjerne

    1. Tack 🙂
      Visst är den härlig.
      Vi tackar för det. Härligt att få del av ditt takbygge. Ser mycket fint ut.

  2. ja timjan luktar väldigt gott och smakar gott likså.
    Påminner mig också om sommar då jag förknippar lukten med den vilda timjan som finns på bla gotland 🙂

    trevlig söndag

  3. Hej
    En senkommenfråga om Timjan. Kan man månntro så timjan med hjälp av fröna i en kryddburk?

    Hälsn. Christer A

    1. Kryddan timjan som man köper i kryddhyllan på matbutiken brukar inte innehålla några timjanfrön. Oftast är det torkade timjanblad och dessa kan inte sås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *