Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – koriander

De färska bladen passar utmärkt till mat med asiatiska eller mexikanska smaker, en stor hög med bladhack brukar Johannes ha som tillbehör. Bladen passar också bra i matiga sallader med tex hathavre eller bulgur.
Efter blomningen bildas frön som man kan äta färska eller torka. Vi torkar och mortlar fröna till en mycket användbar korianderkrydda. Jag tycker att smaken påminner något om spiskummin men med en ton av citrus. Malda korianderfrön brukar vi använda i våra blomkålsbollar och i vår rotfruktsgryta.
Att odla koriander
Koriander är en ettåring och behöver sås på nytt varje år. Den är relativt snabbväxande och kan sås vid jämna mellanrum under vår och sommar och går därmed att skörda länge.
Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt i vår kallväxthus under våren. Vi brukar lägga fröna i jorden i små byttor redan under vintern så att de är beredda när våren kommer. Vi kallar det för vintersådd. Fröna brukar vi lägga i små högar så att plantorna växer upp som små tuvor, men man kan också bredså dem. Det fungerar också att förkultivera koriander inomhus eller så direkt utomhus under våren och sommaren.
Många kryddväxter tål att skördas om och om igen, efter som de skjuter nya skott. Men så är det inte med koriander. När den är skördad så är den. Vi brukar därför driva upp nya plantor under säsongen. Skördar man sparsamt är det lätt hänt att plantor drar i väg på höjden och börjar blomma. Vi tycker inte att det gör någonting eftersom vi då kommer att kunna få njuta av fröna som bildas.

Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Odla egna kryddor – koriander”
Jag älskar att använda koriander som bladkrydda men när jag den här i Skåne så blir redultatet mer som det korianderhatarna beskriver.
Finns det varianter som passar bra/bättre/bäst för vårt sydsvenska klimat?Det finns en del som ger lite mer blad.Testa med lite olika sorter.
Jag avskydde korianderblad, tyckte det smakade metall och diskmedel ( alltså jag har inte smakat diskmedel, men det doftar som det). Det var innan jag förstod att koriander ska kombineras med limesaft. Gudomlig kemi! Nu älskar jag koriander tex i form av Pico de Gallo.
Lämna ett svar