Odla egna kryddor – koriander

Koriander Farbror Grön
Koriander odlar vi av två anledningar: jag gillar bara fröna och Johannes är stormförtjust i bladen. Smaken på bladen är så genomträngande och karaktäristisk så att man antingen hatar den eller älskar den. Kanske är det så att man måste lära sig tycka om den och när man blivit van så är det inte helt ovanligt att man få mersmak och börjar älska den.

De färska bladen passar utmärkt till mat med asiatiska eller mexikanska smaker,  en stor hög med bladhack brukar Johannes ha som tillbehör. Bladen passar också bra i matiga sallader med tex hathavre eller bulgur.

Efter blomningen bildas frön som man kan äta färska eller torka. Vi torkar och mortlar fröna till en mycket användbar korianderkrydda. Jag tycker att smaken påminner något om spiskummin men med en ton av citrus. Malda korianderfrön brukar vi använda i våra blomkålsbollar och i vår rotfruktsgryta.

Att odla koriander

Koriander är en ettåring och behöver sås på nytt varje år. Den är relativt snabbväxande och kan sås vid jämna mellanrum under vår och sommar och går därmed att skörda länge.
Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt i vår kallväxthus under våren. Vi brukar lägga fröna i jorden i små byttor redan under vintern så att de är beredda när våren kommer. Vi kallar det för vintersådd. Fröna brukar vi lägga i små högar så att plantorna växer upp som små tuvor, men man kan också bredså dem. Det fungerar också att förkultivera koriander inomhus eller så direkt utomhus under våren och sommaren.

Många kryddväxter tål att skördas om och om igen, efter som de skjuter nya skott. Men så är det inte med koriander. När den är skördad så är den. Vi brukar därför driva upp nya plantor under säsongen. Skördar man sparsamt är det lätt hänt att plantor drar i väg på höjden och börjar blomma. Vi tycker inte att det gör någonting eftersom vi då kommer att kunna få njuta av fröna som bildas.

Läs också om dillpersiljatimjankyndelgräslökkoriander och basilika.
Theres Lundén

 


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Odla egna kryddor – koriander”

  1. Jag älskar att använda koriander som bladkrydda men när jag den här i Skåne så blir redultatet mer som det korianderhatarna beskriver.
    Finns det varianter som passar bra/bättre/bäst för vårt sydsvenska klimat?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det finns en del som ger lite mer blad.Testa med lite olika sorter.

  2. Jag avskydde korianderblad, tyckte det smakade metall och diskmedel ( alltså jag har inte smakat diskmedel, men det doftar som det). Det var innan jag förstod att koriander ska kombineras med limesaft. Gudomlig kemi! Nu älskar jag koriander tex i form av Pico de Gallo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *