Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – gräslök

Gräslök, visst är det den allra vanligaste kryddan i våra svenska köksträdgårdar? Det kanske kan bero på vår nationalrätt sill och potatis, som oftast serveras med gräddfil och gräslök.
Vi har plantor lite varstans i våra land som ger riklig skörd varje år. Den är otroligt lättskött också och så här års slår blommorna ut och gör tuvan mycket dekorativ. Plockar man en del blommor, alltså klipper bort dem, kommer man få uppleva en till blomning under sommaren. Dessutom blidas det en del nya strån. Blommorna går att äta och ger både fin smak och färg i t ex en sallad.
Gräslök ger en något mildare smak än vanlig lök och håller smaken allra bäst färsk eller torkad. Vi tar hellre en stor hög finhackad färsk gräslök ovanpå en tillagad rätt, än att låta den koka med.
Allra godast är den i ett örtsmör eller i en kall gräddfilssås. I sallader av olika slag ger den en mjuk löksmak som inte blir allt för påträngande.
Att odla gräslök
Eftersom gräslök är perenn, brukar vi så vår ranson av gräslök vid ett och samma tillfälle under året och vi sår ny gräslök varje år för att föryngra och öka vårt bestånd. Förr om åren skedde sådden alltid på våren i ett kallt växthus. Nu förtiden sås den under ett snötäcke mitt i vintern i växthuset sk vintersådd. Under våren tittar den upp när den behagar och förutsättningarna är som bäst.
För att få till tuvor behöver fröna planteras tillsammans i en liten hög om 15-20 stycken frön.
Har man köpt en planta i matbutiken som man skördat av, kan man plantera om resterna i en större kruka med näringsrik jord. Kort därefter börjar gräslöken skjuta nya strån.
Vill du veta mer om hur man kan odla gräslök, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår prisbelönta odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där finns även steg-för-steg-anvisningar för 35 andra ätbara växter.
Läs också
Odla egna kryddor
Odla egna kryddor – timjan
Odla egna kryddor – kyndel
Odla egna kryddor – persilja
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla egna kryddor – gräslök”
Åh! Gräslök som är så gott! Har lite på g som inte mått så bra, behöver ta ett litet omvårdnadstag kring dem!
/Anna
Lämna ett svar