Odla ärtskott inomhus

Glädjen är stor när det hemmagjorda växthuset är på plats, alla ärtor ligger i sina krukor och växtbelysningen är påslagen. Om två veckor kan vi börja skörda av dem, eller vadå vi? Det sköter lilltjejen också, det är ju hennes odling.

Då och då när jag står och sår, planterar eller planterar om dyker hon upp och meddelar att nu minsann är det dags för henne att odla något, ärtor är hennes favorit just nu. Det här är andra omgången på tre månader som hon, helt på eget bevåg, startar upp en ärtodling inne i sitt rum och hon arbetar från grunden.

 

En odlares barn frågar inte om det ska vara dräneringshål i en kruka eller inte, de frågar hur många det ska vara. Fyra, fem stycken svarar mamman och så gör hon fem för säkerhetsskull. Återanvända gräddfilsburkar är perfekta till krukor och med en hammare och en skruv är det lätt att göra hål.

 

 

När ärtskotten blir så höga att de börjar att växa in i växtlampan får jag tillåtelse att bära ut hela det hemmabyggda växthuset till vardagsrummet. Efter ca två veckor efter sådd är ärtskotten så långa att man kan börja skörda av dem. Klipp inte av ända ner, de kan skjuta nya sidoskott om du lämnar kvar ett par centimeter efter skörd.

När vi odlar ärtskott gör vi det i planteringsjord. Ibland lägger vi ärtorna i blöt innan vi sår dem och ibland gör vi det inte. Ibland odlar vi dem under växtbelysning och ibland låter vi bara solen i våra fönster vara den enda ljuskällan.  Det tar ungefär två till tre veckor från sådd till skörd.

Ärtskott passar bra att använda istället för sallat och är supergoda att ha i wraps eller till tacomiddagen. Inte sällan går både jag och lilltjejen och knaprar på dem lite då och då, som ett slags eget trädgårdssnacks fast inomhus.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Odla ärtskott inomhus”

  1. Oj jag väntar aldrig 2veckor på att skörda ärtskott men så blir de ju aldrig sådär långa heller 🙈 Får odla fler nästa gång så kanske jag kan låta bli att ta från några av krukorna.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Du kanske är girigare än Tora 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *