Odla potatis från frö

Potatisfrukter

I år sätter en del potatisplantor frukt och de ser ut som små tomater. Flera gånger tidigare när detta hänt har jag lovat mig att spara fröna som finns i dessa frukter men ändå glömt bort det. I år tar jag mig i kragen och plockar av några frukter redan innan de hunnit mogna.

Förbjudna frön

Ett år fanns det potatisfrön att köpa i Sverige. Tyvärr dröjde det inte länge innan jordbrksverket satte tvärstopp för all försäljning, jag minns inte varför. Min odlarvän Margareta var en av dem som hade turen att köpa på sig en påse innan förbudet trädde i kraft och hon fick några potatisar av dessa frön.

Äventyret har börjat

Jag vet inte exakt hur detta kommer gå till eller hur det kommer fungera. Jag har dessvärre inga råd att ge dig än. Men jag kommer berätta mer om detta äventyr i framtiden. Hur man torkar dem, förvara dem och sedan sår dem. Vad jag hört så bör det ta två år innan man kan få normalstora knölar av sin egen framavlade potatissort och fröna ska tydligen odlas ungefär som tomatfrön. Potatisfröna ger likt äppelfrön inte samma slags potatis som de plantor man tagit fröna ifrån. Vilket i sig kan vara riktigt spännande. Kanske hittar också du frukter bland dina egna odlingar och att vi kan bli fler som testar att odla potatis från frö tillsammans.

Vi hör mer om detta i framtiden / Johannes

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − tio =