Din varukorg är för närvarande tom!
Marmelad på gyllenbär

Marmelad på gyllenbär, physalis eller kapkrusbär, kärt barn har många namn, är fantastisk gott. För mig är det här en lyxmarmelad som endast hedras på riktigt goda bröd, gärna hembakta eller till ostbrickan.
Sötsyrliga bär är något jag älskar! De passar till så mycket. Därför har vi både vindruvor, vinbär, krusbär och snart även bärhäggmispel och mullbär i våra odlingar. Alla dessa bär jag räknade upp kräver en vedartad planta som är ett par år innan de börjar utveckla bär. Det gör varken gyllenbär eller kapkrusbär! Det är det som är så underbart med dessa växter. Plantorna är ettåriga i vår del av världen( om man inte övervintrar dem) och ger bär redan efter ca 4-8 månader.
Två sorters bär men med ungefär samma smak
Om man nu vill odla dessa goda bär finns det två olika sorters växter man kan välja mellan och olika sorter inom varje växtgrupp. Antingen Gyllenbär Physalis pruinosa eller Kapkrusbär Physalis peruviana. Jag har odlat båda sorterna men föredrar Gyllenbär Physalis pruinosa då den dels signalerar när bären är mogna genom att bären trillar av och att jag anser att gyllenbär hinner producera mogna bär mycket tidigare än kapkrusbär i skandinaviskt klimat. Gyllenbär är också lite lägre och ofta när man odlar dem i 10 – 30 liters krukor kan de växa neråt och runt så att man slipper binda upp och stödja dem ( se bild nedan). Kapkrusbär har jag odlat ett par år och då på friland och i växthus. På friland hann aldrig bären mogna ordentligt, kanske var det för lite värme och sol där jag odlade och i växthuset blev plantorna som monster, alltså väldigt stora och gängliga.
Lästips: Våra goda gyllenbär
Tre gånger för att förstå
Just den här marmeladen på den första bilden gjorde jag på gyllenbär från Takfarmen för två år sedan och bilden har legat och skvalpat bland andra bilder ett tag. Receptanteckningarna hade gått upp i rök så jag blev tvungen att köpa mig ett gäng färska kapkrusbär härom dagen och ställa mig vid spisen och koka och undersöka det hela igen. Tre gånger behöver man ofta göra ett recept för att lära känna det och då under en 6 månaders period, annars glömmer man ofta bort det väsentligaste. Det här receptet räcker till en liten lagom burk till ostbrickan. Man behöver inte använda något geleringsmedel som gelatin eller pektinpreparat då den stelnar bra av sig själv. Jag skulle tro att det går minst lika bra att göra denna marmelad på frysta bär men jag har inte testat, inte än.
Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande
Ingredienser
- 230 – 250 g ansade och sköljda bär.
- 0,5 dl vatten
- 0,5 – 1 msk pressad citron.
- 100 g socker ca 1, 1 dl.
- Ev atamon.
Gör så här: Jag gillar att det är stora bitar i marmeladen så jag delar alla bär i hälften. Tycker man inte om det kan man dela i mindre bitar eller hacka bären. Lägg i de skurna bären i en kastrull tillsammans med socker, citron och vatten. Koka upp och låt marmeladen småsjuda med ett lock på glänt. sjud i minst 25 – 30 min. För en lösare marmelad 25- 40 min och för en mer kompakt och fast marmelad upp till 50 min. Var uppmärksam de sista 20 minutrarna så att du inte bränner vid marmeladen. När jag anser att den har fått, en för mig lagom konsistens, tar jag kastrullen från värmen.
Vill man använda konserveringsmedel kan man tillsätta lite atamon i lite socker och röra ner alldeles på slutet. Vet du med dig att du konsumerar denna lyxiga skapelse inom en vecka eller två skulle jag inte tro att det behövs. Marmeladen är både söt och syrlig och är otroligt god till starka lagrade hårdostar eller till en rykande varm scones. Bären är fyllda med små kärnor och marmeladen får därmed en slags fikonmarmeladkänsla fast utan knaster. Kokar man marmeladen länge blir det som att fröna får en liten angenäm bränd sesamton. Något jag gillar förfärligt mycket. Förvaras i kylen.
Lästips: Våra goda gyllenbär, Scones och timjante.
Bra tid att så gyllenbär är i feb mars. Jag har 11 små spensliga plantor som tittat upp i dagarna. Gamla frön av sorten Goldie. För vidare instruktion kika i vår odlingshandbok ”Flera fingrar gröna”.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar