Din varukorg är för närvarande tom!
Little Gem – årets godaste sallat!

Det är så roligt att odla nya sorter som kan bli nya favoriter. Denna sommar har vi också upptäckt den fantastiska sallaten Little gem.
Det är få salladssorter som verkligen får oss att häpna och vi odlar redan tre sådana; Black seeded Simpsons, Bronze arrowhead och Jericho. Men nu har vi fått en fjärde favorit och den har kommit till våra odlarhjärtan för att stanna. Visst har jag läst, sett och hört om Little Gem tidigare, men vi har haft otur med frön de senaste åren. Under två års tid har fröna vi köpt haft 0% i grobarhet och ett år när jag fick frön från en odlarväns eget förvärvade utsäde, var fröpåsen helt tom. Hade det inte varit för att jag är så otroligt envis i mitt odlande, skulle jag nästan ha gett upp.
Jag efterkonstruerar gärna dessa händelser med fröna och tolkar det som att det helt enkelt inte var dags för oss att upptäcka denna fantastiska sallat förrän nu. Men nu är vi där och detta är vår fjärde favorit och vi kan rekommendera den till 100 %. Den går likt våra andra favoriter att vinterså och kallså och behöver också ta en sväng genom kylen om den ska sås under sommaren. Little gem är en perfekt sallat rent storleksmässigt för att odla i plastbackar som vi gör under vinter och vår i vårt kallväxthus och borde bli varje balkongägares nya favorit.

Tänk er minisallatshuvuden knappt större än en handflata. En synnerligen perfekt portionsförpackning. Huvudena är dessutom kompakt knutna och döljer ett gulvitt inre som skapar färgdynamik åt en sallad och glädje åt ögonen. Mat som är vacker ger alltid ett mervärde! Huvudena är också riktigt goda att dela i fyra delar och dippa i en god gräddfilsdipp eller hemtrampad örtolja. Testa också att bara ringla öven en god olja samt en bra vinäger och dra några varv med örtsaltskvarnen på ett delat huvud. In med det i munnen. Kanske himlar du också med ögonen av denna upplevelse? Nästa år köper jag fler påsar med Little Gem frön.
Den här sorten vill jag inte leva utan!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Little Gem – årets godaste sallat!”
Spännande att läsa om era blandade resultat. Jag har försökt så little gem ett antal gånger och aldrig lyckats, men har inte varit tillräckligt säker på att det inte varit jag som slarvat med något för att kunna säga att det berott på frökvalite. Nu står en bytta i kylen och så fort jag får möjlighet ska jag sätta in den i en plastpåse också. Spännande, jag vill ju också smaka den så omtalade sallaten! Tack för era råd och tips!
Jag försökte mig på Little Gem i somras, men mina plantor knöt sig inte, utan var liksom bara en bladbukett och som gick i stock snabbt. Beska och trista. Var det på grund av hettan och för snål bevattning tro? Ska man göra något särskilt för att de ska knyta sig?
Tack för en lärorik blogg!
Hej!
Sallat vill ha mycket vatten för att kunna växa bra och inte bli besk. Så det kan ju bero på just snål vattning. Vi lyckas bäst med Little Gem när vi vintersådd den.Ah, jag sådde på friland i april och redan i maj blev det ju världens värmebölja… Jag får testa att vinterså. Tack!
Jag har också försökt att odla Little Gem, men misslyckats. Kanske ska jag göra ett nytt försök?
Absolut, visst ska du det 🙂
Lämna ett svar