Din varukorg är för närvarande tom!
Knaprig tofu i Gong Bao-sås

Denna rätt är något av det godaste vi vet. Under flera års tid har vi endast ätit knaprig tofu i Gong Bao-sås på vår favoritrestaurang Chong qing i Stockholm, men nu har vi börjat utarbeta vår egen variant.
Ingredienser till tofun
- rapsolja till fritering
- 400-800 g tofu, gärna extra fast ( ICA basic har en tofu på 400g som är riktigt bra)
- 1,5 msk majsstärkelse
- 5 vitlöksklyftor
- 3×3 cm färsk ingefära
- Torkad chili efter smak, det går också bra att krydda med chilipulver.
- 5 blad/blast från piplök eller salladslök
- jordnötter
Ingredienser till Gong Bao-såsen
- 1,5 msk majsstärkelse
- 3 dl vatten
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1/2 msk hela sichuanpepparkorn
- 6 msk sojasås (ta gärna både ljus och mörk)
- 3 msk shaoxing (kinesiskt vin, man eventuellt ersätta med torr sherry) Finns att beställa på Systembolaget.
- 1,5 msk chinkiang (kinesisk vinäger, man kan eventuellt ta risvinäger)
- 4 msk socker (man borde kunna använda honung eller annan sötning)
- en skvätt sesamolja
Gör så här: Om du vill servera denna rätt med ris, gör man klokt i att sätta igång med riset först. Sedan kan man köra igång med allt annat.
Värm en panna och rosta sischuanpepparn några minuter. Mortla kornen lite lagom. Det gör inget om det är ganska grovt. Finhacka vitlöken, ingefäran och chilin och lägg pepparn och hacket åt sidan så länge. Skär tofun i tärningar, ungefär 1,5 cm x 1,5 cm, och lägg tärningarna på hushållspapper så att de får rinna av. Lägg därefter kuberna i en skål och strö över majsstärkelse och lite salt. Blanda runt så att alla ytorna på kuberna får majsstärkelse. För att tofun ska bli extra krispig är det dubbelfritering som gäller. Först hettar man upp olja i en kastrull till 180 grader.
Därefter sänker man ner cirka en deciliter tofukuber åt gången i oljan. När de fått lite färg tar man upp kuberna och låter de rinna av på hushållspapper. När alla kuber är friterade en gång är det dags för den andra friteringen. Man kan höja temperaturen något innan med friterar alla kuber igen, i omgångar, typ 190 grader. Även efter den andra friteringen låter man kuberna rinna av på hushållspapper.



Såsen
Använd en stekpanna eller wok, häll i en skvätt olja och fräs hacket med ingefära, vitlök och chili på låg värme. Ställ pannan åt sidan efter några minuter.
Blanda därefter ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Börja förslagsvis med majsstärkelsen och vispa ut den med vattnet, innan resten av ingredienserna tillsätts. Rör om ordentligt. Häll sedan ner såsen över vitlöken, ingefäran och chili, och tillsätt sichuanpepparn. Låt alltsammans puttra ihop på låg värme under omrörning tills såsen tjocknar. Skär piplöken/salladslöken i grova skivor. Lägg ner tofun och salladslöken och rör om. Ös ner jordnötter. Servera med riset eller något annat.
Tips: Spar lite av såsen bredvid och rigla över riset när ni äter.
Odla egna ingredienser:








Chong Qing
Ett stort tack till Louise och hennes restaurang Chong Qing ( Stockholm / Liljeholmen)som visat oss vägen till denna maträtt och annat mycket gott. Vi har varit på den här restaurangen över 10 gånger och längtar alltid dit. Om ni vill äta där behöver ni boka bord och glöm för all del inte att hälsa från Farbror Grön när ni träffar henne.
Kika in på restaurangen här: Chong Qing
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Knaprig tofu i Gong Bao-sås”
Hej!
Då jag inte hinner med alla mail från olika håll är jag tacksam ni avregistrerar mig, tack // KerstinOk
Lämna ett svar