Din varukorg är för närvarande tom!
Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?

En kärlekskaka som både är kladdig och smakar som kärleksmums. Det bästa av två världar i en och samma kaka.
”Jag är sugen på att baka något!” sa vår dotter Tora. ”Blir det kladdkaka som vanligt?” undrade mamma Theres. ”Nej, jag vill hellre baka kärleksmums.” sa Tora. ”Men då kanske du kan göra det i en mindre form, i en långpanna blir det ju så mycket” föreslog Theres. ”Eller så kan jag ju göra en kladdkaka med kärleksmumsglasyr ovanpå!”. ”Bra idé, kärleksmums brukar ju bli torra så snabbt”.
Sagt och gjort, den unga damen ställde sig i köket och slängde ihop en ny skapelse, som det bästa från två världar. När pappan sedan kom hem sent efter en föreläsning och upptäckte detta bakverk slog han sig för huvudet och utbrast: ”Att vi inte gjort detta tidigare!” Sannerligen ett mästerverk. Ja, det är verkligen vad det är, det bästa av två värdar och så slipper man den sönderfallande kärleksmumsen. Tänk dig själv en underbar kladdkaka som toppas av kärleksmumsens frosting och kokosflingor.
Ingredienser till kakan
- 2 ägg
- 100 g smör + en klick till formen
- 1- 2 krm salt
- 2, 5 dl strösocker + socker till formen
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader och smörj en form med löstagbar kant med smör. Släng i ca 0,5 dl socker och skaka så att sockret fastnar överallt. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker för hand så att allt blandar sig. Rör sedan ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen och stjälp ner smöret allra sist. Häll smeten i formen Grädda kakan i mitten av ugnen i 12 – 14 minuter eller tills den bakat ihop sig men inte blivit torr.
Ingredienser till glasyren
- 0,5 dl stark kaffe
- 50 g smör
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl florsocker
- 1 krm salt eller någon nypa flingsalt
- Ca 0,5 dl kokosflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en homogen smet och låt smeten stå i kylen ett tag. Cirka 15 minuter innan serveringen bres glasyren ut ovanpå kakan och sedan strös kokosflingorna över.


Recepttips på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön och limefrosting
Tora & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?”
[…] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]
Lämna ett svar