Din varukorg är för närvarande tom!
Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?

En kärlekskaka som både är kladdig och smakar som kärleksmums. Det bästa av två världar i en och samma kaka.
”Jag är sugen på att baka något!” sa vår dotter Tora. ”Blir det kladdkaka som vanligt?” undrade mamma Theres. ”Nej, jag vill hellre baka kärleksmums.” sa Tora. ”Men då kanske du kan göra det i en mindre form, i en långpanna blir det ju så mycket” föreslog Theres. ”Eller så kan jag ju göra en kladdkaka med kärleksmumsglasyr ovanpå!”. ”Bra idé, kärleksmums brukar ju bli torra så snabbt”.
Sagt och gjort, den unga damen ställde sig i köket och slängde ihop en ny skapelse, som det bästa från två världar. När pappan sedan kom hem sent efter en föreläsning och upptäckte detta bakverk slog han sig för huvudet och utbrast: ”Att vi inte gjort detta tidigare!” Sannerligen ett mästerverk. Ja, det är verkligen vad det är, det bästa av två värdar och så slipper man den sönderfallande kärleksmumsen. Tänk dig själv en underbar kladdkaka som toppas av kärleksmumsens frosting och kokosflingor.
Ingredienser till kakan
- 2 ägg
- 100 g smör + en klick till formen
- 1- 2 krm salt
- 2, 5 dl strösocker + socker till formen
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader och smörj en form med löstagbar kant med smör. Släng i ca 0,5 dl socker och skaka så att sockret fastnar överallt. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker för hand så att allt blandar sig. Rör sedan ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen och stjälp ner smöret allra sist. Häll smeten i formen Grädda kakan i mitten av ugnen i 12 – 14 minuter eller tills den bakat ihop sig men inte blivit torr.
Ingredienser till glasyren
- 0,5 dl stark kaffe
- 50 g smör
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl florsocker
- 1 krm salt eller någon nypa flingsalt
- Ca 0,5 dl kokosflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en homogen smet och låt smeten stå i kylen ett tag. Cirka 15 minuter innan serveringen bres glasyren ut ovanpå kakan och sedan strös kokosflingorna över.


Recepttips på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön och limefrosting
Tora & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?”
[…] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]
Lämna ett svar