Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?

En kärlekskaka som både är kladdig och smakar som kärleksmums. Det bästa av två världar i en och samma kaka.

”Jag är sugen på att baka något!” sa vår dotter Tora. ”Blir det kladdkaka som vanligt?” undrade mamma Theres. ”Nej, jag vill hellre baka kärleksmums.” sa Tora. ”Men då kanske du kan göra det i en mindre form, i en långpanna blir det ju så mycket” föreslog Theres. ”Eller så kan jag ju göra en kladdkaka med kärleksmumsglasyr ovanpå!”. ”Bra idé, kärleksmums brukar ju bli torra så snabbt”.

Sagt och gjort, den unga damen ställde sig i köket och slängde ihop en ny skapelse, som det bästa från två världar. När pappan sedan kom hem sent efter en föreläsning och upptäckte detta bakverk slog han sig för huvudet och utbrast: ”Att vi inte gjort detta tidigare!” Sannerligen ett mästerverk. Ja, det är verkligen vad det är, det bästa av två värdar och så slipper man den sönderfallande kärleksmumsen. Tänk dig själv en underbar kladdkaka som toppas av kärleksmumsens frosting och kokosflingor.

Ingredienser till kakan

  • 2 ägg
  • 100 g smör + en klick till formen
  • 1- 2 krm salt
  • 2, 5 dl strösocker + socker till formen
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader och smörj en form med löstagbar kant med smör. Släng i ca 0,5 dl socker och skaka så att sockret fastnar överallt. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker för hand så att allt blandar sig. Rör sedan ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen och stjälp ner smöret allra sist. Häll smeten i formen Grädda kakan i mitten av ugnen i 12 – 14 minuter eller tills den bakat ihop sig men inte blivit torr.

Ingredienser till glasyren

  • 0,5 dl stark kaffe
  • 50 g smör
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 krm salt eller någon nypa flingsalt
  • Ca 0,5 dl kokosflingor

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en homogen smet och låt smeten stå i kylen ett tag. Cirka 15 minuter innan serveringen bres glasyren ut ovanpå kakan och sedan strös kokosflingorna över.

Recepttips på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön och limefrosting

Tora & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?”

  1. […] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *