Kalljästa bröd

Nu när ungarna börjar skolan passar det bra att börja baka kalljästa bröd lite oftare, så att det både finns goda bröd till frukost och mellis. Att baka kalljästa bröd är enkelt och går snabbt. Det är bara att slänga ihop degen på kvällen på morgonen därpå är degen klar för gräddning.

Av alla bröd vi bakar så är det kalljästa bröd som går allra snabbast (förutom scones). Resultatet är dessutom fantastiskt, i synnerhet när man beaktar hur lite tid man behöver lägga ner på degen. Det mesta sker i tystnad i kylskåpet under natten. Bara att ställa klockan lite tidigare så att man hinner sätta på ugnen så att bröden hinner bli klara i tid för barnen. Inte behöver man köpa på sig något extra specialmjöl heller, utan man tar det man har hemma.

Ingredienser kalljästa bröd, ca 12 st

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 – 3 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 10-11 dl mjöl i det här fallet en blandning av durum, kärnvetemjöl och tipo 00 mjöl.
Gör så här: Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda i salt, honung, olivolja och mjöl. Ta förslagsvis häften av mjölet först och därefter resterande mjöl. Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme innan den ställs, täckt av plastfolie, i kylskåpet över natten. (Man kan för all del också göra degen på morgonen och låta den kylskåpsjäsa under dagen för gräddning på kvällen.)

På morgonen (eller då du vill grädda bröden) sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med och stjälp ut degen. Undvik att knåda degen, det har den själv hållit på med i kylen! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i sex delar var som liknar trianglar. Vänd varje del i mjölet på bakbordet innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper.

Vi brukar använda två plåtar, en tom plåt med höga kanter som vi ställer längst ner i ugnen och så plåten med bröden som vi placerar i mitten. När brödplåten är i ugnen sänker vi värmen till 250 grader och i plåten längst ner i ugnen lägger vi 5-6 isbitar och sedan stänger vi ugnsluckan snabbt. Isen skapar ånga i ugnen, vilket gör brödytan lite extra knaprig. Efter 15 minuter ungefär är bröden klara. Vi brukar invänta att ytan på bröden fått en gyllengul färg.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Kalljästa bröd”

  1. Visst är det gott och enkelt.
    Jag brukar också göra sådana.
    Varvar med att ibland göra ett större bröd ”No Knead Bread”, det blir också himla gott.
    Helene i Eskilstuna

  2. Profilbild för Cecilia Pettersson
    Cecilia Pettersson

    De bästa bröden jag gjort, de med soltorkade tomater smakar fantastiskt.

  3. Smarrigt!
    Det här receptet ska jag prova, kanske lägga i några torkade ringblomsblad för häftig effekt på bröden 😉
    Tack för inspiration och kunskap
    Kram Katarina

  4. Kan man använda torrjäst och vilka andra kombinationer mjöl kan man använda

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det går fint att använda torrjäst. Vi använder ibland durummjöl och rågsikt. En gång tog vi ganska mycket rågmjöl. Det blev lite för grovt för att barnen skulle gilla det, men ändå ganska gott. Bäst är att prova sig fram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *