Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens. Dessa mandelbollar passar utmärkt till julbordet.
Ingredienser till ca 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/2 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 msk av Kung Markattas grönsaksbuljong
Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör
Gör så här: Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan. Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i mandelbollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.
Tips: Vill man ha dem på julbordet så gör dem med fördel dagen innan och spar stekningen till aktuell dag. De funkar också att frysa de stekta bollarna.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar