Jordförbättring hur gör man?

 

Hej jag undrar om Farbror Grön kan ge mig råd, när tid finns, vad jag ska använda för jordförbättring nu på våren i min potager. Tacksam för svar. Häls Lera Blom

Den bästa jorden att odla i som är både näringsrik och lucker är en mullrik jord. Det är den jord som alla odlare eftersträvar.

En mullrik jord blir till, när maskar och mikroorganismer förvandlar organiskt material till jord.
Den mullrika jorden skapar man i en kompost eller på plats direkt i odlingen genom att kontinuerligt tillsätta olika typer av organiskt material. En bra jord är en levande jord där maskar hela tiden har något att arbeta med.

Lyckliga är de som har gräsmatta där de kan få gräsklipp. Gräsklippet ger helt klart den bästa effekten på sikt. Framgångsrika odlare som regelbundet tillför gräsklipp i sina odlingar behöver nästan aldrig gödsla. Gräsklippet tillför en mängd näringsämnen till jorden.

Har man en näringsfattig jord, ingen kompostjord och inte så mycket gräsklipp, kan man köpa kogödsel på säck och blanda ner i jorden och därefter fylla på med gräsklipp efter varje gräsklippning. Vi har tyvärr ingen tillgång på gräsklipp, varken vid vår stuga eller i stadsodlingarna i Västerås, men vi använder traditionell kompost vid vår stuga och bokashikompost i stadsodlingarna. Sedan tillför vi alltid pelleterad hönsgödsel eller något grönsaksgödsel inför sådd. Några gånger under sommaren gödselvattnar vi våra plantor. Varje höst krattar vi ihop alla nerfallna löv. En del myllar vi ner direkt i våra odlingar och en del sparar vi i papperssäckar och sparar till kommande vår och sommar. Efter utplantering av våra förkultiverade plantor lägger vi de torkade löven mellan plantorna (täckodling). Hälsningar Farbror Grön

 


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.
Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *