Grönsaker vi inte sår tidigt och varför

Grönsaker vi inte sår tidigt

Nog för att vi vintersår många grönsaker, men det finns också grönsaker vi inte sår tidigt. Här berättar vi mer om dem och varför vi väntar med sådden.

Nu kliar det verkligen i många odlarfingrar. Vårsolen har tittat fram och på vissa håll är det redan vår, medan det på andra ställen fortfarande är vinter. Alla våra vintersådder är utställda i kallväxthuset och vattnade med vatten i år. Vi hade tyvärr ingen snö att täcka med.

Inomhus har vi paprikor igång och likaså kronärtskocka, aubergine och rotselleri. Ja, några tomatplantor också fast vi sår flest tomater utomhus. Fler växter än så behöver inte förodlas inomhus just nu, med tanke på att de kräver värme för att utvecklas. Men än är det inte riktigt tid för alla.

Gurkväxter som ska odlas utomhus, sår vi aldrig förrän i mitten av maj.

Långsamma eller snabba växter

För att veta när man ska så frön inomhus behöver man tänka lite på hur växterna växer. De vi redan sått inne tar lång tid på sig att växa, sätta frukt och tillslut bli skördeklara. Sådana växter behöver man börja med i tid. Annars kanske de inte hinner ge så stor skörd man önskar sig.

Andra växter funkar helt tvärt om och växer i en rasande fart, blir stora och yviga och kan bli rent ut sagt för jävliga att handskas med inomhus. Stora växter kräver mer ljus och det kan vara svårt att tillgodose detta inomhus, även fast man har stora fönster eller växtbelysning. Växter som får för lite ljus blir gängliga och är de redan slingriga eller långa i sitt växtsätt i grunden, blir det ännu värre inomhus.

Sådant vi inte har så bråttom med

Här nedan följer en lista på de grönsaker vi inte sår tidigt av lite olika anledningar. Det kan handla om att de är känsliga för kyla, växer i en rasande fart eller att de kanske kan åstadkomma oönskad blomning.

Gurka, till hör de grönsaker vi inte sår tidigt.

Gurka – maj

Gurka som man planerar att plantera ut i ett växthus, på en uteplats eller på ett friland kan lätt bli oregerligt yvig om man sår den inomhus för tidigt. Dessutom är den så pass köldkänslig att man inte kan, på grund av platsbrist, ta ut den. Vi har datumet 10 juni som gräns, innan dess kan det bli ganska kalla nätter emellanåt. En enda kall natt kan döda plantorna. Därför sår vi inte gurkfröna förrän tidigast i mitten av maj.

Odlar man gurka för att ha i sitt fönster hela säsongen kan man börja när man önskar. Se till att välja sorter med hyfsat kompakt växtsätt och inte behöver pollineras, sk parternokarpa gurkor.

Läs gärna: Gurka – så odlar vi den inomhus.

Kålrot – maj, juni utomhus

Bönor som är höga och ska klättra mot störar är en slingrig historia att ha att göra med. Särskilt om man sår dem för tidigt. De vill ha det ganska varmt när de gror och växer till sig, därför sår vi dem inomhus, men aldrig tidigare än mitten av maj. För tidigt sådda plantor kan i västa fall trassla ihop sig till ett enda virrvarr.

Det är kanske lite svårt att tro att kålroten behöver sås så sent som i maj eller i början av juni. Men hos oss har den vid tidig sådd velat gå upp i stock och börjat blomma i stället för att göra rotklumpen stor. För en del tvååriga växter, som kålrot, betor, morot, mangold mm kan några kalla dagar och nätter få växten att tro att det varit vinter, att det är år två och dags för blomning.

Majs – slutet av april, början av maj

Vi förodlar majs inomhus. Utomhus tycker vi inte att de gror så särskilt bra, ja om man inte har ett växthus och sår den tex direkt i en pallkrage. När majskornen grott inomhus går det snabbt för plantorna att växa. Att så dem för tidigt skapar snabbt platsbrist.

Läs gärna: Pollinera majsen – viktigt för att få fina kolvar

Läs gärna: Vi odlar popcornmajs.

Melon – maj

Melon tillhör gurksläktet och är lika känslig för kyla som dess släktningar. Så någon gång i mitten av maj sår vi våra melonfrön inomhus. Sker det tidigare blir plantorna en aning svårhanterliga eftersom de har ett slingrigt växtsätt.

Pumpa – maj

Likt melon sår vi pumporna i mitten av maj. Pumpaplantor kan bli riktigt stora om man sår dem för tidigt och svåra att plantera ut.

Salladskål – juli, augusti utomhus

En härlig höstväxt är salladskålen. Sår man den under våren finns stor risk att den vill börja blomma. Troligen på grund utav kyla i ett tidigt skede och för ljusa dygn i mitten av sommaren. Sätter man istället igång med sådd under sommaren då det är varmt och nätterna blir längre. Det finns trögblommande sorter som sägs hämma blomningen, men vi vill inte ta några sådana risker. Så för oss sker sådden någon gång mellan slutet av juni till mitten av juli.

Alltid detta trassel!

Störbönor – maj

Våra störbönor tillhör också de grönsaker vi inte sår tidigt. Det beror på att de är ganska känsliga för kyla. Börjar man för tidigt blir det en trasslig historia att ta hand om. I maj sår vi 3-4 frön i en kruka. Vid utplanteringen gräver vi ner hela krukinnehållet och separerar inte plantorna från varandra. Vi passar också på att så 5 – 15 blötlagda bönor vid varje stör samtidigt som vi planterar ut plantorna.

Tomat – mars, april

Tomater som sås inomhus för att planteras någonstans utomhus, behöver inte sås så tidigt. Det räcka med mars, april har vi märkt, de ska ju ändå inte planteras ut förrän i början arv juni. Tomatplantor kräver mycket ljus för att bli kompakta och får de inte det ränner de i väg på höjden och blir ganska jobbiga att hantera. Även med tillskottsljus kan tomater växa ganska snabbt och ta mycket plats inomhus, därför sätter vi inte igång så tidigt utan väntar till mars eller april med sådden.

Om detta sker läs gärna: Därför halshugger jag mina tomatplantor.

Vill du testa att så tomater kallt?: Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd.

Nu förtiden sår vi de flesta tomatfrön utomhus i kallväxthuset i mars. Där blir plantorna från start riktigt buskiga.

Tomatillo en vacker växt med vackra frukter. Som lätt blir till ett träd modell mindre.

Tomatillo – mars, april

Tomatillo-plantor kan bli rejält stora, nästan som små träd. Att så dem för tidigt inomhus gör ofta att man ganska snabbt får platsbrist. Sår man senare hinner utomhustemperaturen bli lagom för utplantering innan plantorna är allt för stora. Tomatillo är precis som tomaten väldigt lätt att sticklingsförökad.

Klipp som vi gör i detta inlägg, behåll både topp och kruka: Därför halshugger jag mina tomatplantor.

Läs gärna: Salsa verde vårt bästa recept.

Zucchini – maj

Vi kommer aldrig glömma den gången då vi skickade zucchinifrön till en vän och hen i sin odlariver sådde fröna redan i februari inomhus. Zucchini är kanske en av de allra snabbaste växterna på att växa sig stor. Inom loppet av någon vecka kan man räkna med en djungel hemma. Eftersom växten, likt sina gurksläktingar, älskar värme och dör vid låga temperaturer blir det inte bra att så zucchini utomhus.

Läs gärna: Zucchinifrukterna skrumpnar.

Läs gärna: Skörda zucchini.

Lycka till med dina sådder!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Grönsaker vi inte sår tidigt och varför”

  1. Tack, vilken jättebra sammanställning av såtips! Det kliar i odlarfingrarna när vårsolen tittar fram men det gäller att ha is i magen vad gäller en del fröer. Det är ju så spännande att följa det lilla fröets väg till planta och skörd. Vi går en härlig tid till mötes.

  2. Tack f denna info, så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *