Din varukorg är för närvarande tom!
Göra egen pizza

Att göra egen pizza är så fantastiskt gott. Att jämföra köpt pizza med hembakad går inte. Det är som två helt olika maträtter.
Ibland kan man tänka att det är lite bökigt att behöva fixa ihop en deg och låta den jäsa, men oftast går det fortare än man kan tro och det är värt de där 10 minuterna extra.
Ingredienser till 4 pizzor
Tomatsås
1 pkt krossade tomater
1 pkt passerade tomater
½ gul lök
olivolja
½ tsk socker
salt och peppar
torkade örtkryddor (basilika, oregano)
Deg
50g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
½ dl olivolja
3 dl vatten
7-9 dl vetemjöl special
Förslag på fyllning
Mozarella eller riven ost (eller både ock)
Kronärtskockshjärtan
oliver
Gul lök
Färska tomater
ev fetaost
paprika
champinjoner
zucchini
pesto
rucola

Gör så här: Hacka löken och fräs den lätt i olja i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i de krossade och passerade tomaterna. Häll i socker, salt och peppar. Låt småkoka länge. Häll i torkade örtkryddor mot slutet.
Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Skär det som du vill ha som fyllning, i mindre bitar. (Rucolan brukar vi lägga på pizzan efter att den har gräddats.)
Dela degen i fyra delar och kavla ut till cirklar eller ovaler. Lägg de på plåtar utan bakplåtspapper. Bred ut tomatsås. Fördela fyllningen och strö över torkade örtkryddor. Grädda i övre delen av ugnen tills pizzan fått fin färg.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar