Din varukorg är för närvarande tom!
Gödsla planteringsjorden

Nu sår vi våra lökfrön och lök är en näringskrävande gröda. Därför gömmer vi lite gödsel en bit ner i odlingsbehållaren där vi sår våra lökfrön, så att det finns lite extranäring när plantorna tittat upp. I det här inlägget använder vi Hasselfors kravmärkta hönsgödsel och planteringsjorden P – JORD
De flesta frön sår vi i planteringsjord. Det blir enklast då planteringsjord innehåller mer näring än såjord. Det gör att man kan vänta lite längre med att omplantera växterna då planteringsjorden innehåller mer näring än såjorden. Växterna får då en näringsrikare jord att växa i från start och man vinner i tid då de kan stå kvar i odlingshållaren under en längre tid utan att drabbas av näringsbrist. Vill man gå ytterligare ett steg kan man, som jag gör i det här inlägget, även förstärka planteringsjorden med ytterligare lite gödsel, i det här fallet pelleterat hönsgödsel. Då har växterna rejält med näring under den första tiden. Det passar särdeles bra när man sår växter som är näringskrävande som tex olika lökväxter, rotselleri, rabarber och majs.
Allt sedan jag startade mitt odlande har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med dem och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel.

När jag fyllt en odlingsbehållare till en tredjedel eller till hälften med planteringsjord strör jag ner lite pelleterat hönsgödsel.

När jag spridit ut gödslet jämt över ytan fyller jag på med mer planteringsjord, nästan upp till odlingsbehållarens kant

Sedan strör jag ut mina frön, i det här fallet egna purjolöksfrön av sorten ST. Victor. Det är en vintertålig purjolök vi gärna sparar minst hälften av plantorna av ute i kylan för skörd under vår och sommar år två.

Sedan är det bara att täcka fröna med lite planteringsjord, ett ca 0.5 cm tjockt lager. Vi bryr oss aldrig ifall frön skulle vara mörkergroende eller ljusgroende, vi generaliserar och täcker alla frön med lite jord.

Efter att sådden är täckt med planteringsjord är det dags att vattna och placera sådden under växtbelysning eller i ett soligt fönster.
Tips: Blir din purjolök hög kan du frisera den. När din purjolök blir ca 20 – 25 cm hög kan du klippa ner den till 7 cm. Denna procedur brukar jag göra två gånger. Genom denna frisering får du inte bara ner höjden utan även kraftigare plantor. Den avklippta purjolöken går bra att använda i köket som en lite spensligare gräslök.
Produkter i det här inlägget:Till de allra flesta sådder använder vi planteringsjord. I det här inlägget använder vi proffsjorden P-JORD från Hasselfors garden. P-JORD är en mullrik torvbaserad jord berikad med lättillgängligt gödsel. Den fungerar till både frösådder, planteringar och omplanteringar såväl inomhus som utomhus. Vi använder också Hasselfors kravmärkta hönsgödsel som säljs i 3 liters förpackningar.
Lycka till med era sådder Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens P-jord och kravmärkta hönsgödsel som presenteras i detta inlägg finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar