Gödsla planteringsjorden

Nu sår vi våra lökfrön och lök är en näringskrävande gröda. Därför gömmer vi lite gödsel en bit ner i odlingsbehållaren där vi sår våra lökfrön, så att det finns lite extranäring när plantorna tittat upp. I det här inlägget använder vi Hasselfors kravmärkta hönsgödsel och planteringsjorden P – JORD

De flesta frön sår vi i planteringsjord. Det blir enklast då planteringsjord innehåller mer näring än såjord. Det gör att man kan vänta lite längre med att omplantera växterna då planteringsjorden innehåller mer näring än såjorden. Växterna får då en näringsrikare jord att växa i från start och man vinner i tid då de kan stå kvar i odlingshållaren under en längre tid utan att drabbas av näringsbrist. Vill man gå ytterligare ett steg kan man, som jag gör i det här inlägget, även förstärka planteringsjorden med ytterligare lite gödsel, i det här fallet pelleterat hönsgödsel. Då har växterna rejält med näring under den första tiden. Det passar särdeles bra när man sår växter som är näringskrävande som tex olika lökväxter, rotselleri, rabarber och majs.

Allt sedan jag startade mitt odlande har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med dem och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel. 

När jag fyllt en odlingsbehållare till en tredjedel eller till hälften med planteringsjord strör jag ner lite pelleterat hönsgödsel.

När jag spridit ut gödslet jämt över ytan fyller jag på med mer planteringsjord, nästan upp till odlingsbehållarens kant

Sedan strör jag ut mina frön, i det här fallet egna purjolöksfrön av sorten ST. Victor. Det är en vintertålig purjolök vi gärna sparar minst hälften av plantorna av ute i kylan för skörd under vår och sommar år två.

Sedan är det bara att täcka fröna med lite planteringsjord, ett ca 0.5 cm tjockt lager. Vi bryr oss aldrig ifall frön skulle vara mörkergroende eller ljusgroende, vi generaliserar och täcker alla frön med lite jord.

Efter att sådden är täckt med planteringsjord är det dags att vattna och placera sådden under växtbelysning eller i ett soligt fönster.

Tips: Blir din purjolök hög kan du frisera den. När din purjolök blir ca 20 – 25 cm hög kan du klippa ner den till 7 cm. Denna procedur brukar jag göra två gånger. Genom denna frisering får du inte bara ner höjden utan även kraftigare plantor. Den avklippta purjolöken går bra att använda i köket som en lite spensligare gräslök.

Produkter i det här inlägget:Till de allra flesta sådder använder vi planteringsjord. I det här inlägget använder vi proffsjorden P-JORD från Hasselfors garden. P-JORD är en mullrik torvbaserad jord berikad med lättillgängligt gödsel. Den fungerar till både frösådder, planteringar och omplanteringar såväl inomhus som utomhus. Vi använder också Hasselfors kravmärkta hönsgödsel som säljs i 3 liters förpackningar.

Lycka till med era sådder Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg

Hasselfors Gardens P-jord och kravmärkta hönsgödsel som presenteras i detta inlägg finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *