Det här är en form av den traditionella kolakakan, fast här med de karaktäristiska pepparkakskryddorna. De passar superbra till glöggen.
Ingredienser
200 – 220 g smör
2 dl socker
5 dl vetemjöl (vi använder mjöl från Stora Hällsta)
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1-2 tsk vaniljpulver
1-2 msk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1- 2 msk malen kanel
1 liten nypa salt
Gör så här: Sätt på ugnen på 175grader och blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Blanda mjöl, vaniljsocker , bakpulver och alla kryddor. Tillsätt därefter sirapen och arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 – 5 längder och placera dem på längden på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in i ugnen. Grädda i 10-14 minuter. Ta ut plåten och Skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medans de är varma. Kakorna vinner på att inte bli för brungräddade, de är godast om de är ganska ljusa.
Tips! Ett kärnvetemjöl är att föredra till kakbak då det är lättare att få degen homogen. Spricker den ändå upp när du försöker rulla degen, så hyvla lite extra smör ock knåda om degen för hand. Pröva att riva i skalet från en apelsin för att få en fylligare kaka.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar