Din varukorg är för närvarande tom!
Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak

För oss fanns det endast en anledning att odla växten Shiso även om vi drömt om torkade japanska plommon. Vi ville göra den extremt goda japanska kryddan furikake. Jag hade njutit av köpta varianter på både sushi och nudlar tidigare men nu var det dags att göra den alldeles själv.
Min furikake består av 4 ingredienser, rostat sesamfrö, fint havssalt, nori-sjögräs och den japanska bladmyntan Shiso, eller shiso Pernilla som den också kallas. Växten finns i två färger, i alla fall i sverige, grönt och violett. Eftersom jag har en fallenhet för färgsprakande växter blir det den lila jag allt som oftast odlar. Bladen smakar som en blandning av bränt bröd, curry, mynta och basilika.
Lästips för dig som är premiumläsare: Odla shiso (bladmynta) – från sådd till skörd
Ingredienser
- En näve torkade shisoblad.
- 1 – 2 dl sesamfrön som först rostas i stekpanna.
- 1 – 2 tsk fint havssalt
- 2 sushiark nori som smulas sönder i små bitar
Gör så här: Rosta noriarken snabbt i en stekpanna så att de blir så pass torra att de går att smula med handen, tar ett par sekunder. Smula sedan även de torkade shisobladen och blanda med de rostade sesamfröna och saltet. Fyll på flaska eller burk och förvara torrt.
Tips: Har du svårt för sjögräs kan du utesluta denna ingrediens. Furikakekryddan är god att panera tex tofu och liknande substanser med och går även att använda som bordskrydda på tex nudlar, ris och sushi. Testa nästa gång du gör sushimakirullar att lägga en sträng inne i rullen med kryddan eller att vända ena sidan av en färdig makibit i kryddblandningen. Bladen fungerar också som en spännande smakförhöjare i tex i en lyxig nudelsoppa och är supersnygg som garnering.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar