Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!

Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad eller en hemkokt sylt med jordgubbar och vanilj slår till. Det är dessutom otroligt enkelt att göra!
Så här gör du:
Börja med att skörda rabarberstjälkar som är fasta och fräscha. Det spelar ingen roll om de är tjocka, smala, långa eller korta – allt fungerar lika bra. Ta bort bladet. Skölj dem noggrant och skär sedan stjälkarna i ganska tunna bitar. Vi brukar skära dem i cirka 1–2 cm tjocka skivor – det gör dem enklare att använda till både bakning och syltning senare.
Fördela rabarberbitarna i lagom stora fryspåsar. Ett tips är att väga varje påse och skriva vikten på utsidan med en märkpenna – då vet du exakt hur mycket du tar fram när du ska använda dem. Sen är det bara att lägga påsarna i frysen, så har du sommarens smaker redo hela året.

Att använda fryst rabarber:
När du ska använda den frysta rabarbern behöver du inte göra något särskilt. Ta bara fram så mycket du behöver. Ska du baka en kaka eller paj, och vill ha bitarna separerade, brukar man kunna lossa hopfrusna bitar med en vanlig bordskniv. Till saft, kompott eller sylt kan du lägga hela frysta klumpar direkt i kastrullen – smidigt och enkelt! Tänk bara på att kok- eller gräddningstiden kan bli något längre än med färsk rabarber.

Ett extra tips:
Passa på att frysa in rabarber nu, så är du redo när jordgubbarna mognar i trädgården eller på självplockningen. Då kan du ta fram rabarbern och koka den allra godaste sylten – jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj. En riktig sommarklassiker att njuta av året runt!
Läs flera artiklar om rabarber här: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj, Så får du stora rabarberplantor, Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar