Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa in färska krossade tomater

Har man mycket tomater kan man fylla upp frysen med skörden. Här berättar vi om hur man kan göra egna färska krossade tomater och om tänkbara användningsområden.
Under flera års tid har vi ugnsbakat tomater och skapat en fantastiskt god tomatsås. Denna tomatsås har vi fryst in och kunna njuta av under nästan ett års tid. Ända till vi fått nya tomater att skörda och göra såser av. Förfarandet med att ugnsbaka tomater tar lite tid och är kanske inget för den som har bråttom.

Eftersom vi också brukar frysa in hela små körsbärstomater, färska alltså, så kom funderingen om man inte borde kunna frysa in mixade färska tomater. Så jag provade.Jag skar bort den där hårda delen där tomaten sitter fast i kvisten. Och sedan la jag tomaterna i vår mixer. Skalet fick sitta kvar.

På ett kick blev det en väldigt vattnig historia. Konsistensen på färska mixade tomater i jämförelse med ugnsbakade mixade tomater är ganska olika. Men det är ändå slutresultatet som är det mest intressanta. Den vattninga tomtsåsen fördelade jag i påsar som jag sedan la i plastskålar. Mest för att de skulle skilja ut sig från all den sås vi brukar göra på ugnsbakade tomater och som ligger i påsar.

När vi gör ugnsbakade tomater, brukar en klar vätska sippra fram mellan och runt tomaterna. Den häller vi av (och gör sirap av ibland). Genom att avlägsna den vätskan blir resultatet av det mixade tomaterna en ganska homogen och trögflytande tomatsås. Blaskig om man jämför med köpekrossadetomater, men trög om man jämför med såsen jag gjorde på färska tomater.
Som fryst tar färska krossade tomater större plats i frysen än den ugnsbakade varianten. Men i delvis tinat skick jämnar blaskigheten ut sig.
Lägger man de frysta färska krossade tomaterna i en kastrull, har låg värme på så att såsen tinas långsamt, kommer en klar vätska att tina först. Den kan man hälla av. Ju längre man låter såsen puttra desto jämnare blir såsen i konsistensen.

Användningsområden
Kanske har vi blivit lite kräsna, men krossade färska tomater tycker vi inte passar som tomatsås till pasta. Där gillar vi de ugnsbakade tomaterna mer. Men som bas i soppor och grytor blir den perfekt. Vi silade bort skal och kärnor och fick en riktigt bra bas till röd kebabsås.
Summa summarum
Att göra krossade tomater på färska tomater spar tid, men tar större plats i kylskåpet. Såsen får en lite tristare konsistens, men passar bra efter en stunds kokning till soppor, grytor och kebabsås. Till pasta med tomatsås föredrar vi ugnsbakade tomater.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar