Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa basilika, går det?
I år har basilikan växt så det knakat. Det blir basilika i de flesta maträtter, men ändå syns det knappt att man skördat. Vad ska man göra med allt? Går det att frysa basilika utan att den tappar smaken?

Vissa säger att det är ett riktigt bra basilikaår i år och det stämmer verkligen om man tittar efter i våra odlingar. På vår takodling har vi en enorm planta som tar upp en fjärdedel av en pallkrage. Jag anar att det är denna sommars otroligt ihållande värme och gassande sol som gynnar basilikas tillväxt så här mycket.
När man pratar om sin odling och vad man kan skörda får man allt som oftast frågan vad man gör med allt. I de fall vi pratar om basilika blir svaret att vi använder basilika i potatissallad, örtsalt och då och då gör egen pesto. Då går det åt en förhållandevis stor mängd blad. Vår son tar gärna en pestoklick till varje måltid. Enligt honom är det godast till pastarätter, i salladsdressing och på varma smörgåsar. Han äter gärna basilika direkt från plantorna också. Faktiskt det enda gröna blad han åt som riktigt liten. Jag minns hur vi kunde göra sallad med små spenatblad och basilika i. Då åt han även spenaten eftersom han trodde det var basilika.

Vi lagrar basilika i frysen
All basilika äts inte upp direkt, särskilt inte i år. Då skulle vi nog bli spyfärdiga. Sån tur att det går att frysa basilika. Smaken behålls väldigt bra i frysen. Har man enorma plantor kan man för enkelhetens skull klippa av stjälkarna ganska långt ner och därefter plocka av bladen. Klipper man av precis ovanför ett bladpar, blir det lättare för plantan att växa upp igen och ge ännu mera skörd.
Har man ganska små plantor kan det kännas bättre att plocka av blad för blad. Bladen brukar sitta två och två på stjälkarna, ibland har det också växt ut två miniblad som sitter på tvären. De stora bladen brukar jag då ta och låta de mindre växa vidare. Topparna tar jag hela, både med små och stora blad.

Det går att packa ihop bladen ganska mycket och därför behövs inte så stora burkar. Jag tycker det är bättre med flera små burkar än en stor, ifall man har stora mängder att skörda. När burken är fylld och locket är på kan den ställas i frysen.
När man sedan vill använda sin frysta basilika, tar man fram den mängd man behöver. Sedan ställer man snabbt in burken i frysen igen. Bladen tinar otroligt fort, fast de ligger i bruken. Även pesto går att frysa. Så vill man göra en stor sats pesto för att lagra länge kan man göra små portionsförpackningar och frysa in.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Frysa basilika, går det?”
Brukar frysa in kanelbasilika, den är en kraftig sort. Använder zippåsar och yougurthinkar, perfekt! Har ni någon erfarenhet av vinterkyndel? Undrar om man ska frysa in eller torka?
Vi har vinterkyndel i våra odlingar. Den är perenn och håller sig grön hela vintern. Vi använder den i vårt örtsalt och då torkas den. Annars äter vi den färsk, året om.
Fick lite mer basilika än jag hade väntat mig. Samtidigt hamnade jag lämpligt nog på en matlagningsgrej med jobbet och fick lära mig göra infuserade oljor (direktöversatt). Testade att göra på delar av basilikan jag hade. Blev kalas! Som att hälla flytande basilika över salladen och verkar funka bra att frysa.
Vad spännande det låter och gott!
Lämna ett svar