Frysa basilika, går det?

Frysa basilika i glasburk

I år har basilikan växt så det knakat. Det blir basilika i de flesta maträtter, men ändå syns det knappt att man skördat. Vad ska man göra med allt? Går det att frysa basilika utan att den tappar smaken?

Enorm basilika

Vissa säger att det är ett riktigt bra basilikaår i år och det stämmer verkligen om man tittar efter i våra odlingar. På vår takodling har vi en enorm planta som tar upp en fjärdedel av en pallkrage. Jag anar att det är denna sommars otroligt ihållande värme och gassande sol som gynnar basilikas tillväxt så här mycket.

När man pratar om sin odling och vad man kan skörda får man allt som oftast frågan vad man gör med  allt. I de fall vi pratar om basilika blir svaret att vi använder basilika i potatissallad, örtsalt och då och då gör egen pesto. Då går det åt en förhållandevis stor mängd blad. Vår son tar gärna en pestoklick till varje måltid. Enligt honom är det godast till pastarätter, i salladsdressing och på varma smörgåsar. Han äter gärna basilika direkt från plantorna också. Faktiskt det enda gröna blad han åt som riktigt liten. Jag minns hur vi kunde göra sallad med små spenatblad och basilika i. Då åt han även spenaten eftersom han trodde det var basilika.

Basilika doftar underbart. Att ha en bukett med basilika att borra ner sitt huvud i är ljuvligt.
Vi lagrar basilika i frysen

All basilika äts inte upp direkt, särskilt inte i år. Då skulle vi nog bli spyfärdiga. Sån tur att det går att frysa basilika. Smaken behålls väldigt bra i frysen. Har man enorma plantor kan man för enkelhetens skull klippa av stjälkarna ganska långt ner och därefter plocka av bladen. Klipper man av precis ovanför ett bladpar, blir det lättare för plantan att växa upp igen och ge ännu mera skörd.

Har man ganska små plantor kan det kännas bättre att plocka av blad för blad. Bladen brukar sitta två och två på stjälkarna, ibland har det också växt ut två miniblad som sitter på tvären. De stora bladen brukar jag då ta och låta de mindre växa vidare. Topparna tar jag hela, både med små och stora blad.

Små glasburkar funkar utmärkt till basilika och andra kryddor som ska frysas in.

Det går att packa ihop bladen ganska mycket och därför behövs inte så stora burkar. Jag tycker det är bättre med flera små burkar än en stor, ifall man har stora mängder att skörda. När burken är fylld och locket är på kan den ställas i frysen.

När man sedan vill använda sin frysta basilika, tar man fram den mängd man behöver. Sedan ställer man snabbt in burken i frysen igen. Bladen tinar otroligt fort, fast de ligger i bruken. Även pesto går att frysa. Så vill man göra en stor sats pesto för att lagra länge kan man göra små portionsförpackningar och frysa in.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Frysa basilika, går det?”

 1. Profilbild för Outi Goudoulas
  Outi Goudoulas

  Brukar frysa in kanelbasilika, den är en kraftig sort. Använder zippåsar och yougurthinkar, perfekt! Har ni någon erfarenhet av vinterkyndel? Undrar om man ska frysa in eller torka?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi har vinterkyndel i våra odlingar. Den är perenn och håller sig grön hela vintern. Vi använder den i vårt örtsalt och då torkas den. Annars äter vi den färsk, året om.

 2. Fick lite mer basilika än jag hade väntat mig. Samtidigt hamnade jag lämpligt nog på en matlagningsgrej med jobbet och fick lära mig göra infuserade oljor (direktöversatt). Testade att göra på delar av basilikan jag hade. Blev kalas! Som att hälla flytande basilika över salladen och verkar funka bra att frysa.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad spännande det låter och gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *